09 Mayıs 2007 00:00

Irak’ta mezhep çatışmaları kuzeye de sıçradı

Irak’ın orta ve güney kesimlerinde binlerce kişinin ölümüne sebep olan mezhep çatışmaları, görece sakin durumda olan Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesine de sıçradı.

Paylaş

Irak’ın orta ve güney kesimlerinde binlerce kişinin ölümüne sebep olan mezhep çatışmaları, görece sakin durumda olan Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesine de sıçradı. Yezidi bir genç kız, din değiştirerek Müslüman bir gençle evlenmek isteyince vahşice öldürürken, 23 Yezidi işçi kurşuna dizildi. 800 Yezidi öğrenci de okullarını terk etti.
Başika kentinde yaşayan 17 yaşındaki genç kız Dua Esved Dehil; İslam, Yahudilik, Hıristiyanlık ve Zerdüştlük dinlerinden izler taşıyan Yezidilik dinine mensuptu. Evden kaçarak evlendiği erkek bir Müslüman olduğu için dinini değiştiren Dua, ailesinin kendisini bağışladığı haberi üzerine kentine döndü. Ancak 2000 kişilik bir grup, genç kızı taşlayarak vahşice katletti.
IKDP araya girdi
Başika, Kürdistan Federal Bölge Hükümeti sınırları dışında olmasına rağmen, nüfusunun tamamına yakını Kürtçe konuştuğundan ve Bağdat hükümetinin otoritesi zayıf olduğundan, burada da Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) hakim durumda. Bu nedenle, linç olayına karşı Sünni Müslüman Kürtlerin misilleme yapmaması için, IKDP lideri Mesud Barzani ve diğer Kürt yetkililer, taraflarla görüştü. Ancak buna rağmen, Musul’dan Başika’ya Yezidi ve Hıristiyan işçileri taşıyan bir otobüste bulunan 23 Yezidi işçi, araçtan indirilerek kurşuna dizildi. Yezidiler saldırıların sürmesinden endişe ederken, Musul’daki üniversitelerde okuyan Yezidi öğrenciler toplu olarak okullarını terk etmek zorunda kaldı.
Musul civarında yaşayan ve çoğunluğu Kürtçe konuşan 350 bin kişilik Yezidi topluluğu, Saddam Hüseyin rejiminin devrildiği 2003 yılından beri 204 Yezidi’nin öldürüldüğünü belirtiyor. (DIŞ HABERLER)
Vurulan komutan albaymış

Irak’ta 3 Mayıs günü “bölücü duvar” inşaatını teftiş sırasında vurulan üst düzey ABD’li komutanın kimliği açıklandı. 2. Tugay kurmaylarından Albay Billy Don Farris’in sağlık durumunun iyi olduğu belirtiliyor.
Albay Farris, Bağdat’ın Ademiye semtinde, gündüz saatinde duvar inşaatını teftiş ederken, bir keskin nişancının kurşunuyla vurulmuştu. Amerikan ordusu, albayın sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.
Ademiye’deki 5 kilometrelik duvar, Sünni ve Şii Iraklıları birbirinden koparmayı hedefliyor. Duvar inşaatı, hem Sünni hem de Şii Iraklılar tarafından protesto edilmiş, tepkilerin artması üzerine inşaat gece sürdürülmeye başlanmıştı.
Irak hükümeti Başbakanı Nuri El Maliki’nin durdurulması emrine rağmen, Amerikan ordusu inşaatı sürdürüyor.
Bu arada, Irak’ın Şii kentlerinden Kufe’de patlayıcı yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 20 civarında Iraklı öldü.
Polis ve hastane kaynakları, saldırının, Şii nüfusun yoğun olduğu kentteki bir pazar yerinde düzenlendiğini, 70 kadar yaralı olduğunu söylediler.
Yetkililer, saldırının düzenlendiği bölgede bir okul ile belediye binasının da bulunduğunu, ölenler arasında kadın ve çocukların olduğunu söylediler.
Kufe’deki bir balık pazarında, 30 Aralıkta düzenlenen saldırıda 31 kişi ölmüştü.
El Kaide ile bağlantılı olduğu belirtilen Irak İslam Devleti adlı örgüt de, Diyala vilayetinde 5 Iraklı subay ile 4 polisi kaçırdığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İran itirazını geri çekti

SONRAKİ HABER

Baluyevski: NATO korkuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...