09 Mayıs 2007 00:00

Demir-çelik soruşturması ABD’ye ihracatı vurdu

ABD’de açılan demir-çelik rekabet soruşturmasına Türkiye’nin dahil edilmesi, bu ülkeye olan ihracatı vurdu.

Paylaş

ABD’de açılan demir-çelik rekabet soruşturmasına Türkiye’nin dahil edilmesi, bu ülkeye olan ihracatı vurdu. ABD’li şirketlerin şikayetleri üzerine ABD, soruşturmaya Türkiye’yi dahil edince geçen yılın ilk çeyreğinde 141.7 milyon dolar fazla veren Türkiye-ABD dış ticaret dengesi, bu yıl aynı dönemde 703.3 milyon dolar açık verdi.
ANKA Ajansı’nın edindiği bilgiye göre süreç şöyle gelişti: ABD’nin Türkiye’den ithal edilen inşaat demirlerine yönelik olarak yürüttüğü gözden geçirme soruşturması çerçevesinde, Türkiye’deki rekabet koşulları ile ABD’deki damping soruşturması arasında bağ kurulması için ABD firmaları baskı yaptı. ABD şirketleri, Türkiye’nin üretimde serbest piyasa koşullarına uymadığını öne sürdüler.
ABD ek önlem aldı
Türkiye’nin karşı girişimleri sonuç vermeyince, Türkiye soruşturma kapsamına alındı. Damping soruşturması çerçevesinde ilave önlemler alınması kararı da çıktı. Karar ile birlikte dış ticaret dengesi birden tersine döndü. 2006’nın ilk çeyreğinde 1 milyar 415 milyon dolar ihracat yapılan ABD’ye, bu yıl aynı dönemde 952 milyon dolarlık ihracat yapılabildi. Geçen yıl ilk çeyrekte 1 milyar 274 milyon dolar olan ithalat da bu yıl aynı dönemde 1 milyar 656 milyon dolara çıktı. Böylece geçen yıl ilk çeyrekte 141 milyon dolar fazla veren Türkiye-ABD dış ticaret dengesi, yüzde 596 gerileme ile bu yıl aynı dönemde 703 milyon dolar açık verdi.
Dış ticaret açığında, tekstil ve hazır giyimde uygulanan kotalar ile Çin rekabetinin de etkili olduğu belirtildi.
2006 yılı itibariyle ABD, Türkiye’nin hem ihracat hem de ithalatında beşinci sırada yer alıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, yaklaşık 11 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bu tutarın 4.9 milyar dolarını söz konusu ülkeye yapılan ihracat, 5.9 milyar dolarını ise bu ülkeden yapılan ithalat oluşturuyor. 2006 yılında Türkiye’nin ihracatının yüzde 5.9’u, ithalatının ise yüzde 4.3’ü ABD ile gerçekleştirildi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Nakliyecilerin vize sorunu çözüldü

SONRAKİ HABER

Buğdayda destekleme yolsuzluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...