09 Mayıs 2007 00:00

Anayasa paketi referandum yolunda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP kurmaylarının, Gül’ü cumhurbaşkanı seçtiremeyince getirdikleri, “cumhurbaşkanını halkın seçmesini” içeren Anayasa değişikliğinin birinci tur oylaması gece yarısına kadar süren görüşmeler sonunda biterken, hiçbir madde referandumu zorunlu kılan kritik 367 oyu aşamadı.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP kurmaylarının, Gül’ü cumhurbaşkanı seçtiremeyince getirdikleri, “cumhurbaşkanını halkın seçmesini” içeren Anayasa değişikliğinin birinci tur oylaması gece yarısına kadar süren görüşmeler sonunda biterken, hiçbir madde referandumu zorunlu kılan kritik 367 oyu aşamadı.
Anayasa Komisyonu’ndaki kadar olmasa da yine sert tartışma ve kavgalara tanık olunan Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde, AKP’nin samimi olmadığı ilk tur oylarıyla açığa çıktı. İkinci turda da benzer oyların alınması durumunda değişiklik, cumhurbaşkanı onaylasa bile referanduma gitmek zorunda kalınacak.
Başbakan Erdoğan ve AKP kurmaylarının, “cumhurbaşkanını halkın seçmesinden niçin kaçılıyor” propagandası yaptığı, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz’un da bunu seçim malzemesi olarak kullanacakları mesajını verdiği, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini düzenleyen 4’üncü madde en düşük oyu aldı. Görüşülmesi ve oylanması sırasında Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı “cumhurbaşkanının halk tarafından 5 yıllık süre ile ve iki kez seçilebilmesine olanak sağlayan” 4’üncü maddenin oylamasında “evet” diyen milletvekillerinin sayısı sadece 350 oldu.
Kritik eşik 367
Anayasa değişikliklerinin otomatik olarak referanduma götürülmemesi için 330-367 oy aralığının aşılması gerekiyor. Referandum zorunluluğunu aşması için de 367 oyu geçmesi gerekiyor ki Anayasa değişikliği yapılabilsin. Ancak, iki geçici madde ile toplam 9 maddelik Anayasa değişiklik teklifinin hiçbir maddesinde bu eşik aşılamadı. Üstelik bu, bazı maddelerin oylamasına Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de katılmasına rağmen sağlanamadı.
Samimiyet testi
AKP’lilerin katılımını eleştiren ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, ikinci turun AKP için samimiyet testi olacağını söylerken, ANAP Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş da “Biz içeride 19 arkadaşız, oylamalara bakıyorum 367’yi bile bulamadınız. AKP’den kimlerin katılmadığını bilmek istiyorum. Grubunuza sahip çıkın” diye konuştu. Anayasa değişikliğinin ikinci turu yarın yapılacak. Bu oylamada 330’un altında oy çıkan madde reddedilmiş olacak, 330-367 arasında oy çıkan madde otomatikman referanduma gidecek. Referandum eşiğinin aşılması için en az 368 oy çıkması gerekiyor.
Anayasa değişiklik paketi, cumhurbaşkanını halkın seçmesi, 5 artı 5 formülünün getirilmesi ile milletvekili seçimlerinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesini öngörüyor. Meclis Genel Kurulu’nda toplantı yeter sayısını, seçimler dahil bütün işlemler için 184 olarak belirlenmesini de içeren değişikliğe AKP’lilerin son anda verdikleri bir önerge ile değişikliğin referanduma sunulması halinde, seçimlerin 4 yılda bir yapılması maddesiyle, Meclis’te seçim dahil her türlü oturum için toplantı yeter sayısının 184 olmasına ilişkin maddenin diğer maddelerle birlikte oylanması hükmü getirildi. Böylece cumhurbaşkanının Meclis’te seçilmesi halinde oylamanın yapılabilmesi için 367 değil, 184 milletvekilinin salonda bulunması yetecek. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Aydınlar darbeye karşı!

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...