09 Mayıs 2007 00:00

Aydınlar darbeye karşı!

27 Nisan muhtırasına karşı bir araya gelen 206 yazar, sanatçı, gazeteci ve insan hakları savunucusu; muhtıranın içerdiği darbe tehdidine karşı emeğin güçlerini ve düşünce dünyasını duyarlı olmaya çağırdı.

Paylaş

27 Nisan muhtırasına karşı bir araya gelen 206 yazar, sanatçı, gazeteci ve insan hakları savunucusu; muhtıranın içerdiği darbe tehdidine karşı emeğin güçlerini ve düşünce dünyasını duyarlı olmaya çağırdı.
Makina Mühendisleri Odası’nda düzenlenen basın açıklamasına Haluk Gerger, Ferhat Tunç, Necati Abay ve Sungur Savran’ın da aralarında bulunduğu birçok aydın katıldı. 206 aydının imza verdiği metin, “Darbeci generaller yargılansın” başlığını taşırken; metni, Yazar Haluk Gerger okudu. Cumhuriyet tarihinin 5. darbesine karşı olduklarını ifade eden Gerger; Genelkurmay’ın 27 Nisan 2007 tarihli internet muhtırası ile bir kez daha düzenin silahlı bekçiliğine soyunduğunu söyledi. muhtıranın açık bir şekilde darbe tehdidi savurduğunu belirten Gerger; “Askeri darbenin ne anlama geleceği 12 Eylül rejiminin Türkiye’ye bıraktığı mirastan bellidir. Ordu, dün olduğu gibi bugün de ABD yandaşıdır, aynen AKP gibi. Askeri darbeler halklara karşıdır, kazanılmış hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yöneliktir. Üstelik 12 Eylül rejimi altında, Türk-İslam sentezini yerleştiren, din derslerini zorunlu hale getiren, böylece siyasal İslam’ın elini güçlendiren askeri yönetim olmuştur. Kısacası, büyük işçi ve emekçi kitlelerinin hayati çıkarları silahlı tehdit altındadır” dedi.
Laikliği koruma kisvesi altında verilen, fakat özünde emperyalizmin de müdahil olduğu egemenler arası iktidar mücadelesinin bir vurucu aracı olan muhtıranın aynı zamanda başta Kürtler olmak üzere, şovenizm karşıtı herkesi “daimi düşman” ilan ettiğini vurgulayan Gerger, “Ne gerekçe ile olursa olsun askeri darbeye karşıyız. Muhtıranın sahipleri suç işlemiştir. Bütün darbeci generaller yargılanmalıdır! Emeğin güçlerini birleştirelim. Bu muhtırayı geldiği yere, sanal dünyaya hapsedelim!” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’dan TÜSİAD’a cevap

SONRAKİ HABER

Anayasa paketi referandum yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...