09 Mayıs 2007 00:00

Çadır köyde yaşam

Yaşadıkları işsizlik ve kan davası nedeniyle memleketlerini terk ederek Biga’ya yerleşen 11 aile, kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Paylaş

Yaşadıkları işsizlik ve kan davası nedeniyle memleketlerini terk ederek Biga’ya yerleşen 11 aile, kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.
Mardin’in Nusaybin ilçesinden kan davası ve işsizlik nedeniyle 1978 yılında evlerini terk eden 11 aile, Çanakkale’nin Biga ilçesinin Çakıllı Köyü’ne kurdukları çadırlarda yaşıyor. Akraba olan aileler, kurdukları çadırlarda tandırları, ahırları ve hayvanlarıyla küçük bir çadır köy yaratmış kendilerine. 11 aile, yaşamlarını sürdürmek için başta Çanakkale olmak üzere Balıkesir, İzmir, Muğla, Bursa gibi illerde göçebe gibi yaşadıktan sonra 7 yıldır Çakıllı köyüne kurdukları çadırlarda yaşıyor. Yaptıkları işe göre Biga’den ayrılan ve daha sonra tekrardan kurdukları çadırlara geri dönen aileler, fabrika ve ormanda çalışarak yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
Kan davası ve maddi sıkıntılardan dolayı Çanakkale’ye geldiklerini belirten aile büyüklerinden Meryem Aslan, Nusaybin’de iş olanağı olduğu takdirde memleketine geri döneceğini belirtiyor. Aslan, Türkçe bilmediği için çevreye uyum sağlayamadığını belirtiyor. Zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiklerini kaydeden Aslan, “Daha önce elektrik yoktu, 1 yıl önce bağladık. Su ihtiyacımızı da bir çeşmeden karşılıyoruz; ama suyu kötü olduğundan içeceğimiz suyu yan taraftaki köyden getiriyoruz” diyor.
İş olanakları olmadığı için memleketlerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getiren aile bireylerinden Reyhan Aslan ise sigortasız olarak çalıştığını ve memleket hasreti çektiğini söylüyor. (Çanakkale/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Hayat’a tiyatro desteği

SONRAKİ HABER

Usule uygun ödül usulsüz sürgün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa