09 Mayıs 2007 00:00

Kanal, halkın sağlığını tehdit ediyor

Uzun yıllardır Yeni Sanayii’nin atık sularının akıtıldığı T8 drenaj kanalı, Ova Mahallesi’nde yaşayanların sağlığını tehdit ediyor.

Paylaş

Uzun yıllardır Yeni Sanayii’nin atık sularının akıtıldığı T8 drenaj kanalı, Ova Mahallesi’nde yaşayanların sağlığını tehdit ediyor. Mahalleliler, birçok defa belediye ve DSİ’ye başvurmalarına karşın sorunlarına çözüm bulamadılar. Devletin kapısını aşındırmaktan usanan mahalleli, “Eğer devlet buraya sahip çıkmıyorsa, bize bıraksınlar. Biz, bu kanaldan pis kokular yerine mis kokular yayılmasını sağlarız” diyor.
Ova Mahallesi halkı, yıllardır sorunu bir türlü çözmeyen belediyelere tepkilerini; “Bizler de vergimizi veriyoruz ama hizmet alamıyoruz. Yıllardır bizi bu pis kokuya ve sineğe mahkum ediyorlar” diyerek dile getiriyorlar.
Dilekçeler yanıtsız kaldı
Ova Mahallesi Muhtarı Tufan Özcan’ın, T8 drenaj kanalının kapatılması veya ıslah edilmesi için başvuru yapmadığı yer kalmamış. Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi ve Devlet Su İşleri’ne topladığı yüzlerce imza ile başvuran Özcan, belediyelerin, kanalın sorumluluğunun DSİ’de olduğunu söylediğini, DSİ’nin ise sorumluluğun kendisinde olmadığını ilettiğini söylüyor. Kanalın kapatılması veya ıslah edilmesi için ilk başvurunun 1994 yılında yapıldığını anımsatan Özcan, ikinci başvurularını 2004 yılı gibi, en son ise 26 Nisan’da tekrar yaptıklarını anlatıyor. Yetkililerin duyarsızlığından şikayet eden Özcan, 2 yıldır mahalle halkı olarak 1 Mayıs’a T8 drenaj kanalının kapatılması talebini içeren pankartla katıldıklarını ifade ediyor.
T8 kanalının bir an önce ıslah edilmesi veya kapatılmasını isteyen Özcan, fabrika ve sanayi atıklarının, kanalın çevresinde oturan binlerce insanın sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.
‘Biz yapalım’
Yılladır sorunu çözmeyen yetkililere öfkelenen mahalle sakinlerinden Nusret Taş, “Devlet bu kanala sahip çıkmıyorsa, bıraksınlar o zaman biz yapalım” diyor. Kanala kimyasal atıkların da atıldığını ifade eden Taş, kanalın etrafında yakılan atıklar yüzünden mahallenin duman ve pis koku altında kaldığını söylüyor. Yıllardır kanalın sineğinden, kokusundan bıktıklarını aktaran Taş, yetkililerin bir an önce sorunu çözmesini talep etti.
Hüseyin Ekici ise kanalın, insan sağlığı için çok tehlikeli olduğunu ve bir an önce kapatılması ya da ıslah edilmesi gerektiğini belirtti. Çocukların kanaldan balık tutup yediklerini ifade eden Ekici, balığı yiyenlerin zehirlenip hastaneye kaldırıldığına dikkat çekerek kanaldaki balıkların yenmemesi uyarısında bulundu. Kanala yakın evi olan Sakine Duran da havaların ısınması ile kokuların kendilerini daha çok rahatsız etmeye başladığını belirtti. (Adana/EVRENSEL)
Gülsüm Mansur
ÖNCEKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

SONRAKİ HABER

Hayat’a tiyatro desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...