10 Mayıs 2007 00:00

Sabah’ta sendikaya tahammül yok

Devletleştirilen Sabah gazetesinde işlerini güvence altına almak için sendikaya üye olmak isteyen Sabah çalışanları, ani bir kararla işten çıkarıldı. İşten atılanlar arasında Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şube Başkanı Cengiz Erdinç de bulunuyor.

Paylaş

Devletleştirilen Sabah gazetesinde işlerini güvence altına almak için sendikaya üye olmak isteyen Sabah çalışanları, ani bir kararla işten çıkarıldı. İşten atılanlar arasında Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şube Başkanı Cengiz Erdinç de bulunuyor.
Sabah gazetesinde sendika çalışması, gazeteye Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konmasının ardından hızlanmıştı. Sabah çalışanlarının sendikalı olabilmesi için bir süredir çalışma yürüten Sabah gazetesi editörü Cengiz Erdinç ile ATV muhabirleri Burak Ersemiz ile Ozan Pezek’in işlerine ise, önceki gün akşam saatlerinde son verildi. Bir süre önce sendika çalışmaması yapmaması için “uyarıldığı” belirtilen Erdinç’in işten çıkartılmasına gerekçe olarak ise “performans düşüklüğü” gösterildi.
TMSF yönetimindeki Sabah gazetesi, bir süredir hükümet cephesinden yapılan baskılarla gündeme geliyordu. Gazetenin genel yayın yönetmeni Fatih Altaylı istifa ederken, Başbakanlık basın sözcüsü Akif Beki’nin müdahalelerinden yakınmıştı.
Meslek örgütleri tepkili
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile ÇGD birer açıklama yaparak Sabah yönetimini kınadılar.
TGC, 1 Mayıs olayları dolayısıyla saldırıya uğrayan gazetecilerin, bugün de işten atılma saldırısıyla karşı karşıya olduklarını ifade etti.
“Devletleştirilen Sabah Gazetesi ile devletleştirilen üst yöneticilerin bu ilkel tutumunu protesto ediyoruz” diyen ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, gazetecilerin sendikal çalışma nedeniyle işten çıkarılmasını “utanç verici bir tutum” olarak niteledi. Abakay şöyle devam etti: “TMSF himayesindeki Sabah ve ATV yöneticileri, çok güvendikleri AKP iktidarının sonsuza kadar gitmeyeceğini,gazeteci kıyımına imza atanların bu kararlarının yakın gelecekte sürekli suratlarına vurulacağını unutmamalarını hatırlatmak isteriz.”
Sendika ise, işten çıkarmaların gazetecilerin örgütlenmelerini engellemeye yönelik açık bir tehdit olduğunu belirterek TCK’ya göre suç oluşturduğunu hatırlattı. Sendikanın Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, “Bu aşamada, iş akdi feshedilen 3 meslektaşımızla ilgili uygulamanın geri alınması en büyük dileğimizdir. Aksi halde TGS tarafından ‘işe iade’ ve ‘sendikal tazminat’ davaları da açılacak ve arkadaşlarımızın işe dönmeleri sağlanacaktır” denildi.
‘Basın emekçileri sendikaya’
TGS İstanbul Şubesi’nin yaptığı açıklamada ise, tüm basın emekçileri sendikanın çatısı altında toplanmaya çağırıldı. Basında sendikasızlaştırma politikalarının hızla devam ettiği belirtilen açıklamada, basın emekçilerinin sosyal ve yasal hak kayıplarının sürdüğü ifade edildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Meslek etiğine önem veren, sömürüye karşı çıkan, yasal haklarını bilen ve kullanabilen, demokratikleşme çabalarına sansür baskısı olmadan haberleriyle katkı sunabilen basının, bulunması gereken yerde olması için tek yol örgütlenmekten geçiyor. Bu nedenle tüm basın emekçilerini sendikamızın çatısı altına çağırıyoruz.” (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Adaylara medya takibi

SONRAKİ HABER

Muğla’da renk cümbüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa