10 Mayıs 2007 00:00

Sıra kadın filmlerinde

10. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bugün başlıyor. Program, 34 ülkeden 137 kadın yönetmenin çektiği toplam 149 filmden oluşacak.

Paylaş

10. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bugün başlıyor. Program, 34 ülkeden 137 kadın yönetmenin çektiği toplam 149 filmden oluşacak.
Ankara’da düzenlenen festivalde 14 bölüm yer alıyor. “Sinemamız” bölümünde; festivalde bu yıl Uçan Süpürge Onur Ödülü’nü alacak olan Müjde Ar’ın başrolünü oynadığı 4 film yer alıyor. Geçen yıl yitirdiğimiz, kadın filmlerinin unutulmaz yönetmeni Atıf Yılmaz’ın “Adı Vasfiye” ve “Asiye Nasıl Kurtulur?” adlı filmleriyle, bir diğer usta Halit Refiğ’in “Teyzem” ve Şahin Kaygun’un ilk filmi olan “Afife Jale”, festivalde seyirciyle buluşacak. Festivalin bu yılki Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’nden birini alacak olan Güler Ökten’in de başarılı oyunculuğuyla renk kattığı “Asiye Nasıl Kurtulur”la Atıf Yılmaz, “Afife Jale”yle de Şahin Kaygun saygıyla anılacak.
Tanışma fırsatı
“Bir Ülke” bölümünün bu yılki konuğu Macaristan. Macaristanlı deneyimli kadın sinemacıların filmlerinden örneklerin yanı sıra uluslararası festivallerde ödüller kazanmış genç kadın yönetmenler de eserleriyle festivale konuk oluyor. Genç Macar sinemasının dönüm noktalarından biri kabul edilen İldiko Enyedi de bunlardan biri. “Bir Ülke: Macaristan” bölümünde 5 uzun, 2 belgesel, 2 kısa ve 1 animasyon film yer alıyor.
Ayrıca, “İtalya’nın Çılgını” bölümünde Oscar’a aday olan ilk kadın yönetmen Lina Wertmüller, “Hindistan’ın Bağımsızı” bölümünde Hindistan’ın bağımsız yönetmenlerinden Aparna Sen, “Balkanların Sessiz Çığlığı” bölümünde Bulgaristan’da kadın sinemacıların öncülerinden Binka Jeljazkova, Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak.
10 yılın en iyileri seçildi
Festivalin en dikkat çeken bölümlerden biri “Öncü Kadınlar”. Burada, üç tane birbirinden önemli belgesel yer alıyor. “Ötekinin Sesi”, Yeşilçam’ın görünmeyen kadınlarını konu alıyor. Filistinli özgürlük savaşçısı Leyla Halid’i konu alan film, birçok festivalde ödül kazanmış bir yapım. “Hadi Oradan!” ise nükleer fizikçi ve çevreci aktivist Vandana Shiva’nın Coca Cola başta olmak üzere çokuluslu tekellere karşı mücadelesini konu alıyor.
“Her Biri Ayrı Renk” bölümünde dünyanın dört bir köşesinden kadın yönetmenlerin son birkaç yıl içinde çektikleri filmler, FIPRESCI Ödülü için yarışacak. “On Yılın En İyileri” bölümü ise kapsamlı bir anket çalışması sonucunda oluşturuldu ve başlangıcından bugüne festivalde gösterilmiş filmler arasından en iyi on film seçildi.
“Benim Annem Güzel Annem!”, “Gülmesini de Biliriz”, “İran Canlandırmaları”, “Kısa Olmazsa Olmaz”, canlandırmalardan oluşan “En Hayaller” ile belgesellerden oluşan “En Gerçekler”, festivalin diğer bölümleri.
Bu akşam yapılacak açılış töreni, TV8’den canlı olarak yayınlanacak. Gösterimler Ankara’da Metropol Sineması’nda izlenebilecek.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: festival.ucansupurge.org
ÖNCEKİ HABER

Sonsuza kadar yaşayacak bir değer

SONRAKİ HABER

F.Bahçe Ülker ile Daçka 3. kez karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...