10 Mayıs 2007 00:00

Faşizme karşı ‘Zafer Günü’ kutlamaları

İnsanlığın Hitler faşizminden kurtuluş günü olan “9 Mayıs Zafer Günü” her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Paylaş

İnsanlığın Hitler faşizminden kurtuluş günü olan “9 Mayıs Zafer Günü” her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlandı. En görkemli kutlamalar Moskova'daki Kızıl Meydan'da düzenlenirken, Kırgızistan ile Gürcistan'da da törenler yapıldı. Moskova, Tiflis ve Bişkek sokaklarında binlerce kişi, ellerinde Kızıl bayraklar ve Marx, Engels, Lenin ile Stalin posterleriyle Naziler'e karşı verilen mücadelede yaşamını yitiren yüzbinlerce Sovyet yurttaşını andı.
Resmi törenlerin adresi ise her sene olduğu gibi “İsimsiz Asker Anıtı” oldu. Törende, Devlet Başkanı Vladimir Putin, çeşitli ülkelerdeki Sovyet askerlerine ait anıtların sökülmesinin ülkeler arasındaki ilişkilere zarar verdiğini söyledi. Putin isim vermese de, Estonya'yı kastteği anlaşıldı. Kızıl Meydan’daki geçit töreninde, savaş uçakları gösteri uçuşu yaptı. Gaziler ise, marşlar ve çiçekler eşliğinde o dönemden kalan buharlı bir lokomotife binerek eski günleri canlandırdı.
Bişkek’teki Zafer Meydanı’nda da askeri geçit töreni düzenlendi. Tiflis’teki kutlamalar ise, benzeri Estonya’da kaldırılan Meçhul Asker Anıtı önünde düzenlendi.
AB ile NATO’ya uyarı
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 8 Mayıs arifesinde Estonya ile yaşadığı anıt krizinde AB ile NATO’nun, Sovyet askerlerine yönelik saygısızlığa ve tarihi yeniden yazma çabası içinde olan ülkelere göz yumduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kuzey İrlanda’da ‘tarihi’ gün

SONRAKİ HABER

ABD’de yine yardım fiyaskosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa