10 Mayıs 2007 00:00

Kuzey İrlanda’da ‘tarihi’ gün

Kalıcı barış umutları için tarihi bir gün yaşayan Kuzey İrlanda’da eskinin düşmanları Protestan ve Katolik liderler, hükümetin paylaşımı konusunda yemin ederek görevlerine resmen başladılar.

Paylaş

Kalıcı barış umutları için tarihi bir gün yaşayan Kuzey İrlanda’da eskinin düşmanları Protestan ve Katolik liderler, hükümetin paylaşımı konusunda yemin ederek görevlerine resmen başladılar.
Demokrat Birlik Partisi (DUP) lideri Protestan Papaz Ian Paisley, Kuzey İrlanda’nın “yeni başbakanı” olarak yemin ederken IRA ile bağlantılı olduğu iddia edilen Sinn Fein’in iki numaralı ismi Martin McGuinness de yardımcısı olarak göreve başladı. Taraflar, Kuzey İrlanda bağımsızlığı ve yönetimi konusunda birbirlerine ağır eleştiriler yöneltiyordu.
Karma hükümette Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDLP) ile birlikçileri temsilen Ulster Birlikçi Partisi (UUP) de yer alıyor.
Yeniden yarı özerk bir yönetimin kurulduğu Kuzey İrlanda’daki yeni kabinede; maliye ile personel, girişim ticaret ve yatırım, doğal kaynaklar, kültür ve turizm bakanlıklarında DUP’lular, eğitim, bölgesel gelişim ve tarım bakanlıklarında ise Sinn Fein üyeleri görev yapacak. Sağlık ile sosyal hizmetler ve çalışma bakanlıkları UUP’nin, sosyal gelişim bakanlığı ise SDLP’nin kontrolünde.
‘Eşit hizmet’ sözü
81 yaşındaki DUP lideri Papaz Paisley, yemin töreninden hemen sonra yaptığı açıklamada, Kuzey İrlanda’nın bir barış dönemine girdiğini belirterek “Bu özel bir gün, yeni bir başlangıç yapıyoruz. Bize barış ve refah getirecek bir yola koyuluyoruz” diye konuştu. Eski gerilla lideri McGuinness de “Bu büyük bir gün, bugünden itibaren iktidardan biz sorumluyuz” dedi.
Belfast Stormont’taki bölgesel parlamentoda düzenlenen törende, eskinin düşmanları ve DUP ile Sinn Fein’den kurulu hükümetin bakanları, “Kuzey İrlanda halkına eşit hizmet sözü” verdiler. Belfast’taki tarihi törene, İngiltere ve İrlanda başbakanları Tony Blair ve Bertie Ahern de tanıklık etti.
K. İrlanda’daki bu hükümet, DUP ile Sinn Fein arasında iktidar paylaşımının yolunu açan 1998’deki “Kutsal Cuma” anlaşmasının ardından ortaya çıktı. Anlaşmasının imzalanmasında ABD büyük rol oynamıştı. Anlaşma çatışmalara son vermeyi de amaçlıyordu. Bölgesel meclis, 2002’de “güven sorunu” nedeniyle askıya alınmış, Londra yeniden bölgeyi yönetmeye başlamıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afgan Senatosu Taliban ile müzakere istedi

SONRAKİ HABER

Faşizme karşı ‘Zafer Günü’ kutlamaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...