10 Mayıs 2007 00:00

Afgan Senatosu Taliban ile müzakere istedi

Amerikan işgali altındaki Afganistan’da Senato, hükümete, işgalcilere karşı silahlı mücadele veren Taliban ile “doğrudan masaya oturması, ülkede özellikle son birkaç haftadır onlarca masum can alan kanlı NATO operasyonlarına son verilmesi ve işgal kuvvetleri için çekilme takvimi belirlenmesi” çağrılarında bulundu.

Paylaş

Amerikan işgali altındaki Afganistan’da Senato, hükümete, işgalcilere karşı silahlı mücadele veren Taliban ile “doğrudan masaya oturması, ülkede özellikle son birkaç haftadır onlarca masum can alan kanlı NATO operasyonlarına son verilmesi ve işgal kuvvetleri için çekilme takvimi belirlenmesi” çağrılarında bulundu.
Doğrudan görüşmelerin başlamasına yönelik çabalar sürdürüldüğü bir dönemde NATO operasyonlarına ara verilmesini isteyen Senato, Taliban ile “ateşkes” çağrısında da bulundu. Önergede ayrıca, bir operasyona gerek duyulması halinde, bunun “ordu-polis-hükümet işbirliği” çerçevesinde yapılmasının gerekliliği vurgulandı. Senato, Afgan güvenlik kuvvetlerinin “tam yeterlilik” sağlamasının ardından işgal kuvvetlerinin çekilmesine yönelik bir takvim belirlenmesini de istedi.
İngiliz Yayın Kuruluşu BBC’nin haberine göre, Senato’nun önceki günkü oturumunda ele alınan ve kabul edilen önerge, parlamentonun alt kanadında oylanacak ve kabul edilmesi halinde Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin onayına sunulacak. Taliban Hareketi, benzer müzakere önerilerini önceden reddetmişti.
Kanlı saldırılar tetikledi
Afgan Senatosu’nda kabul edilen önergenin, ülkede özellikle son birkaç haftadır birçok sivili canından eden NATO operasyonlarının ardından gelmesine dikkat çekiliyor. Ülkedeki haber kaynakları, Senato’nun kararında Afgan halkı arasında son zamanlarda giderek artan Amerikan ve işgal karşıtlığının etkili olduğunu ifade ediyor. Konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçınan NATO ile ABD ise, “önergenin, sonuçlarını öngöremez durumda olduğunu savundu.
ABD liderliğindeki NATO işgal güçlerinin, sadece geçen haftaki saldırılarında 70’i aşkın Afgan sivil yaşamını yitirdi. Ülkede infial yaratan katliamlar, Afganlar tarafından uzun bir süre protesto edilmişti.
Yine sivil katliamı!
Diğer yandan NATO operasyonlarına son verilmesinin istendiği önergenin Senato’da kabul edilmesinden kısa bir süre sonra, NATO işgal güçleri yine Helmand’da yeni bir katliama imza attı.
Afganistan’ın en çok çatışmalara sahne olan güneyindeki Helmand vilayetinin valisi, bölgede NATO komutasındaki güçlerin düzenlediği hava saldırısında, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 21 sivilin öldüğünü açıkladı.
Helmand’ın Sangin bölgesindeki çatışmalar sırasında Taliban militanlarının sivillerin evlerine sığınmaya çalıştığını iddia eden Vali Assadillah Vefa, ardından NATO güçleri desteğiyle düzenlenen hava saldırısında 21 sivilin katledildiğini kaydetti. Hava saldırısı ve can kaybı konusunda henüz başka ayrıntı verilmedi. Ülkede dün sabah düzenlenen intihar saldırısında ise 3 sivil hayatını kaybetti. Pakistan sınırı yakınlarındaki Paktika’da bir köy pazarında meydana gelen patlamada 7 kişi de yaralandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Hadisa katliamı soruşturmaya değmezmiş!

SONRAKİ HABER

Kuzey İrlanda’da ‘tarihi’ gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...