10 Mayıs 2007 00:00

Hadisa katliamı soruşturmaya değmezmiş!

ABD askeri mahkemesi, Irak’ın Hadisa kentinde iki sene önce Amerikan askerleri tarafından gerçekleştirilen katliama ilişkin ön duruşmaya ülkedeki yeni katliamların gölgesinde başladı.

Paylaş

ABD askeri mahkemesi, Irak’ın Hadisa kentinde iki sene önce Amerikan askerleri tarafından gerçekleştirilen katliama ilişkin ön duruşmaya ülkedeki yeni katliamların gölgesinde başladı.
Ülkede dün ve önceki gün Hadisa’yı aratmayacak katliamlara imza atılırken, aralarında kadın ile çocukların da bulunduğu 24 Iraklı’nın katledilmesiyle ilgili olarak 4 işgal askeri “suçu örtbas etmek” gerekçesiyle yargıç karşısına çıktı. Bu haliyle katillerin yine “hafif” cezalarla serbest bırakılması bekleniyor.
Öte yandan duruşma öncesinde ifadesine başvurulan ve Hadisa katliamını yerinde ilk inceleyen ABD’li yetkili, katliamı soruşturmak için ortada bir neden göremediğini söyledi. Olayda, “soruşturulmaya değecek bir yan olmadığını” ifade eden askeri yetkili Albay William T. Kallop, “katliam öncesindeki bombalı saldırıyı araştırmaları için Hadisa’ya bir birlik yolladığını ve bir ailenin tamamen yokedildiğini öğrendiğini” belirtmesine rağmen, “Burada şöyle düşündüm; ‘Hey kötü adamlar nerede?, Neden direnişçiler ortalıkta yok!’ Askerler bana durumu anlattıktan sonra, onların belirsiz şartlarda ellerinde geleni yaptığına kanaat getirdim” demekten çekinmedi. Askerler ise, kendilerini ‘emirleri yerine getirdik’ diye savundu.
Ölüm saçıyorlar!
Bu arada, Amerikan askerlerinin ülkenin Diyala Mandali kasabasına düzenlediği hava saldırısında, 2’si çocuk, 5 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede önceki gün de Şiilerin yaşadığı Kufe kentinde bir pazar yerinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 16 kişi ölmüştü.
Bağdat’ın kuzeyindeki Amerikan güçlerinin sözcülerinden Yarbay Mike Donnelly, saldırı helikopterlerinin, direnişçilere ateşi sırasında sokaktaki 2’si çocuk, 5 sivilin vurularak öldüğünü açıkladı.
İran’dan yardım önerisi
Bu arada İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, ABD’ye, “Irak’tan çıkış stratejisi geliştirmesinde işbirliği” teklif etti.
Arakçı, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, ABD ve İran’ın, Irak’ın istikrar kazanmasından ortak çıkarları bulunduğunu belirterek, “vaziyeti kurtaran bir çekilmeye” giden yolda doğrudan görüşmelerin mümkün olduğunu söyledi. Arakçı, “İşgal felaketti, çekilmenin de felaket olmasına izin vermeyelim. Acil çekilme karmaşaya, iç savaşa yol açabilir. Hiç kimse yabancı kuvvetlerin acil çekilmesini istemiyor, ancak bu konuda bir plan olmalı” dedi.
Cheney’den Bağdat’a ani ziyaret
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Irak’ın kuzeyindeki Erbil’de düzenlenen bombalı saldırılarla eşzamanlı olarak Bağdat’a sürpriz ziyarette bulundu. Erbil’de ölen ve yaralananlar arasında Türk vatandaşlarının da bulunduğu bildirildi.
Irak’ın işgalinin baş mimarlarından ABD Başkan Yardımcısı Cheney, üst düzey Iraklı yetkililer ve Amerikalı ordu komutanı David Petraeus ile bir araya gelirken, Erbil’deki saldırıda 19 kişi öldü. Kerkük’te ise 4 Iraklı gazeteci katledildi.
Erbil’de 70 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili olarak El Kaide bağlantılı oldukları iddia edilen “Ensar el Sünnet” ve “Ensar el İslam” örgütleri suçlandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sarkozy’ye tepki dinmiyor

SONRAKİ HABER

Afgan Senatosu Taliban ile müzakere istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...