10 Mayıs 2007 00:00

400 bin çiftçiye af geliyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, müştereken ve müteselsilen başka bir çiftçiye kefil olan ve hakkında icra takibi başlatılan çiftçilerin, borcunu ödeyememesi nedeniyle oluşan yaklaşık 400 milyon YTL’nin Hazine tarafından karşılanmasını öngören kanun teklifini kabul etti.

Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, müştereken ve müteselsilen başka bir çiftçiye kefil olan ve hakkında icra takibi başlatılan çiftçilerin, borcunu ödeyememesi nedeniyle oluşan yaklaşık 400 milyon YTL’nin Hazine tarafından karşılanmasını öngören kanun teklifini kabul etti. Teklifin, bu hafta içinde Meclis’te yasalaştırılması bekleniyor.
Kanun teklifine göre, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’yle 30 Ocak 2004’ten önce kredi sözleşmesi imzalayan ve birbirlerine müştereken ve müteselsilen borçlu olan çiftçilerin, bu borçlarını ana para, faiz ve masrafıyla 31 Aralık’a kadar ödemeleri şartıyla kefillikten doğan sorumluluğu son bulacak.
31 Aralık’a kadar borcunu ödeyemeyenler hakkındaki icra takibi, alacağın tamamı ödeninceye kadar sürecek.
Borcu olan çiftçiler hakkında uygulanan yasal takipler sonucunda alacağın aciz vesikasına bağlanması halinde, bu vesikaya bağlanan faiz, masraf ve yargılama gideri Hazine tarafından karşılanacak.
Hazine kaynağına dönüştürülmüş tarımsal kredilerin borçluları da bu haktan yararlanacak. Tarım Bakanlığı’nın, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerden, ayni ve nakdi yardım, avans, sübvansiyon, prim gibi tarımsal destekleme ve kredi kullanılması işlemlerinde çiftçilik belgesi aranmayacak.
Hazine’den karşılanacak
Komisyon görüşmelerinde Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, 27 bin 803 üreticiye kredi verilirken ortalama 13 ile 20 kişinin müteselsil kefil gösterildiğini söyledi. Borcun ödenmemesi nedeniyle yaklaşık 400 bin üretici hakkında takibat başlatıldığını bildiren Yıldırım, 27 bin 803 üreticinin kullandığı 52 milyon 833 bin YTL’lik kredinin faiziyle birlikte 195 milyon 950 bin YTL’yi bulduğunu kaydetti.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise 40 bin 453 üreticiye kredi verilirken ortalama 5’er kişinin müteselsil kefil gösterildiğini, borcun ödenmemesi nedeniyle 198 bin 932 üretici hakkında işlem başlatıldığını bildirdi. Çağlar, 40 bin 453 üreticinin kullandığı 55 milyon 582 bin YTL’lik kredinin, faiziyle birlikte 192 milyon 368 bin YTL’ye ulaştığını söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

EGO’nun özelleştirmesi yetkisi Gökçek’e

SONRAKİ HABER

ABD’de üsse saldırı planı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...