11 Mayıs 2007 00:00

Sarkozy’yi boykotlu protesto

Fransa’da sağcı lider Nilocas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesine yönelik protestolar sürüyor. Bu arada tepkinin hedefindeki isim Sarkozy ise çokeleştirildiği lüks yat tatilinden dönebildi.

Paylaş

Fransa’da sağcı lider Nilocas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesine yönelik protestolar sürüyor. Bu arada tepkinin hedefindeki isim Sarkozy ise çok
eleştirildiği lüks yat tatilinden dönebildi.
Barikatlar kuruldu, boykot başladı
Geceleri, Sarkozy karşıtlarının yaktıkları araçlarla aydınlanan sokaklardaki eylemler, dördüncü gününde de ülkenin dört bir yanında devam ederken, başkent Paris’teki ünlü Sorbonne Üniversitesi öğrencileri ise Elsyee Sarayı’na sağcı lider Sarkozy’nin oturmasını protesto etmek amacıyla boykota çıktı. Tolbiac Kampusü’ndeki öğrencilerin, sağcı liderin yapmayı planladığı ‘üniversite reformları’nı protesto ediyor.
Kampuste önceki gün 500 öğrencinin katılımıyla yapılan oylamada, “boykota gidilmesi” ve “üniversite girişlerine barikat kurulması” kararlaştırıldı. Öğrenci sözcüsü açıklamasında, “Oylamanın ardından kampusteki tüm dersler durduruldu” diye konuştu.
Öte yandan muhalifler ile polis, başkent Paris’te yine karşı karşıya geldi. Sarkozy karşıtı sloganlar atan göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Polis, olaylarda 100’den fazla kişiyi daha gözaltına aldı.
Günlerdir devam eden gösterilerde 700’den fazla araç ateşe verildi, yaklaşık 700 kişi de gözaltına alındı.
Rektör’e uyarı
Bu arada Fransa Yüksek Eğitimden Sorumlu Devlet Bakanı Yardımcısı François Goulard ise boykot kararının ardından Sorbonne Üniversitesi Rektörü’nü arayarak, “eğitimin kesintiye uğramaması için gerekli tedbirlerin alınmasını” istedi.
Konuya ilişkin açıklamasında, öğrencileri “aşırıcı azınlık” diye nitelemekten geri durmayan bakan, boykotun ise “kabul edilemez” olduğunu savundu.
Fransa’da yeni işe başlayan gençlerin işveren tarafından kolay şekilde işten çıkartılmasını öngören yasa tasarısı, yine Sorbonne Üniversitesi’nde başlayan ve daha sonra diğer Fransız üniversitelerine yayılan toplu boykotlar ve işçi grevlerinin ardından hükümet iki yıl önce geri çekilmek zorunda kalmıştı.
Sarkozy’nin planladığı eğitim, sağlık ve ekonomi alanındaki ‘reform’lar, ülkedeki sendikalar ile muhalif partileri alarma geçirmişti. Eğitim ‘reform’una öncelik verdiği bilinen Sarkozy, bu yazdan önce yasalaştırma amacında olduğu tasarıyla özelleştirmelerin önünü açmasının yanı sıra, üniversite yönetimlerinin elini güçlendiriyor, yönetimlerin okuldan atma ve işten çıkarmaları daha kolay yapmasını sağlıyor ve ücretlere de bazı sınırlamalar getiriyor.
Tartışmalı tatilden döndü
Protestoların hedefindeki isim Sarkozy ise çok eleştirildiği lüks yat tatilinden döndü. Seçimden sonra kendi kullandığı özel uçakla Malta’ya giden Sarkozy ve ailesinin tatilini geçirdiği yatın haftalık kirasının bedelinin yaklaşık 200 bin Avro olması özellikle muhalefetin sert tepkisine neden olmuş ve bununla sağcı liderlerin zenginlerin safında olduğunu bir kez daha ispatladığı yorumu yapılmıştı.
Sarkozy ise, seyahatin bedelinin devlet tarafından karşılanmadığını bahane ederek, “özür dilemesini gerektiren bir durum olmadığını” savunmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

G-8 operasyonları protesto edildi

SONRAKİ HABER

Benim Adım Elisabeth

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...