11 Mayıs 2007 00:00

G-8 operasyonları protesto edildi

Almanya’da önceki gün, polis tarafından birçok kentte G-8 Zirvesi’ne karşı protesto hazırlıkları sürdüren kurum ve kişilere yönelik gerçekleştirilen operasyonlar, düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Paylaş

Almanya’da önceki gün, polis tarafından birçok kentte G-8 Zirvesi’ne karşı protesto hazırlıkları sürdüren kurum ve kişilere yönelik gerçekleştirilen operasyonlar, düzenlenen gösterilerle protesto edildi.
Almanya’da önceki gün başta Berlin, Hamburg ve Bremen olmak üzere birçok kentte polis, küreselleşme karşıtlarına ait olduğu belirtilen 40 ev ile işyerine baskın düzenlemişti. Operasyonlar sırasında 20 kişi gözaltına alınmış, savcılık ise bu kişilerin “aşırı solcu” olduğunu iddia ederek “terör saldırısı hazırlığında olduklarını” öne sürmüştü. Açıklamada, haziran ayı başında G-8 Zirvesi’nin yapılacağı Heiligendamm’da saldırı planlandığı dahi iddia edilmişti. Federal Savcılık tarafından açılan soruşturma kapsamında ise 2005 ve 2007 yıllarında ülke genelinde küreselleşme karşıtları tarafından 40 saldırının düzenlendiği de ileri sürülmüştü.
Asıl terörist G-8
Kreuzberg’de önceki gün akşam saatlerinde bir araya gelen 3 binden fazla insan ise polisin tutumunu protesto etti. Yapılan konuşmalarda, küreselleşme karşıtlarına terörist muamelesi yapılamayacağı belirtilerek “Asıl terörist, G-8’ler ve kapitalizmdir” denildi. Çağrıya binlerce insanın karşılık vermesi, “G-8 Zirvesi’ne ve polisin tutumuna tepkinin yüksek olduğu” biçiminde değerlendirildi.
Aynı saatlerde Hamburg’da yapılan protesto gösterisine de 2 bin kişi katıldı. Gösteri sırasında polis ile eylemciler arasında gergin saatler yaşandı. Çıkan olaylar sırasında bir polis ve bir gösterici yaralandı. Çöp bidonlarını ateşe vererek polise şişeler fırlatan göstericiler, daha sonra dağıldı. Polis, gösteriden sonra “iç barışı tehlikeye düşürdüğü” gerekçesiyle 8 kişiyi gözaltına aldı.
Aynı akşam Köln, Leipzig, Göttingen, Hannover, Giessen, Marburg, Kiel, Rostock ve Mannheimm kentlerinde de baskınlara karşı eylemler düzenlendi.
Kriminalize ediliyor
G-8 karşıtlarına karşı polisin gerçekleştirdiği operasyonlara, politikacılar da sert tepki gösterdi. Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Katja Kipping, zirve öncesinde küreselleşme karşıtlarının “kriminalleştirildiği” uyarısında bulundu.
Daha önce küreselleşme karşıtları tarafından G-8 Zirvesi’ne karşı hazırlanan bir metni imzalamaya yanaşmayan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da baskınları kınadı.
Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Ulla Jelpke, polisin küreselleşme karşıtlarına yönelik baskınlarını protesto etti.
G-8 Zirvesi bağlamında polisin ülke genelinde toplam 40 ev ve işyerine baskın düzenlediğini ifade eden Jelpke, arama yapılan yerlerin “terör merkezi” olarak gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble önceki gün, zirve öncesinde ve sırasında Schengen Anlaşması’nın askıya alınacağını ve sınırlarda yoğun kontrollerin yapılacağını duyurmuştu. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Irak’ta grev günü

SONRAKİ HABER

Sarkozy’yi boykotlu protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...