11 Mayıs 2007 00:00

Irak’ta grev günü

Amerikan işgali altındaki Irak, son dönemlerin en büyük işçi hareketlerinden birine sahne oluyor.

Paylaş

Amerikan işgali altındaki Irak, son dönemlerin en büyük işçi hareketlerinden birine sahne oluyor. Irak’ın önde gelen sendikası Petrol İşçileri Sendikaları Federasyonu (IFOU), petrol zengini Irak’ın enerji kaynaklarının Batılı tekellere peşkeş çekilmesinin önünü açan ve Irak Meclisi’nde halen görüşülen petrol tasarısını protesto için bugün greve çıkacak.
ABD, Irak’ın petrol yasasını çıkarması konusunda uzun süredir Bağdat’a baskı yapıyor. Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetimi tarafından desteklenen tasarıya, Şiilerin bir bölümü de destek veriyor. Ancak, Sünniler ise ülke kaynaklarından yeterince yararlanamayacaklarını belirterek tasarıya karşı çıkıyor.
Halkın çıkarına değil
26 bin üyesi bulunan IFOU’nun grev kararı nedeniyle ülkedeki tüm petrol ihracatının durması bekleniyor. Grev kararının, Irak Petrol Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin “başarısızlığa” uğraması nedeniyle alındığını belirten IFOU Genel Başkan Yardımcısı İmad Abdul Hüseyin, yasa kapsamında öngörülen “Üretim Paylaşımı Anlaşmaları”nın yabancı tekellerin yaranına olduğunu belirterek “Yabancı tekellerle bu türden ilişkiler kabul edilemez. Petrolün kontrolü, merkezi hükümetin olmalıdır ve üretim ile ihracatı elinde bulundurmalıdır” dedi.
Misan, Dhi Kar, Basra ve Mauthanna’daki 9 petrol ve şirketinde örgütlü olan IFOU Başkanı Hasan Cuma El Esadi ise söz konusu yasanın, Irak halkının özlemlerini yansıtmadığına dikkat çekerek “Yasa, Üretim Paylaşımı adı altında, Irak petrolünün özelleştirilmesini ve tekellere emanet edilmesini sağlıyor. IFOU, bu yasanın Meclis’ten geçmesine karşı, çünkü Irak halkının çıkarlarına hizmet etmiyor” ifadelerini kullandı.
2003 yılından bu yana üç kez greve çıkmış olan IFOU, bu grevler sırasında da petrol zengini Irak’ın ihracatını, bir ya da iki günlüğüne durdurmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İnsanlık düşmanları!

SONRAKİ HABER

G-8 operasyonları protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...