11 Mayıs 2007 00:00

Blair döneminin sonu

İngiltere’de Başbakan Tony Blair, uzun süredir süren istifa baskılarına dayanamadı ve görevden ayrılma planını dün açıkladı.

Paylaş

İngiltere’de Başbakan Tony Blair, uzun süredir süren istifa baskılarına dayanamadı ve görevden ayrılma planını dün açıkladı.
İngiliz Yayın Kuruluşu BBC’nin haberine göre, Bakanlar Kurulu toplantısında, “İşçi Partisi ile Başbakanlık görevinden ayrılma planını” açıklayan Blair, 27 Haziran’a değin Başbakanlık koltuğunda kalacağını söyledi.
Blair, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından siyaseti ilk kez atıldığı seçim bölgesi Sedgefield’e gitti ve istifa kararını kamuoyuna duyurdu. Irak işgali, ABD ile ilişkiler, ekonomik gidişat ve son yerel seçimlerdeki hezimet nedeniyle büyük baskı altında olan Blair, İşçi Partisi liderliğini ise parti kongresine kadar sürdüreceğini daha sonra da görevini Maliye Bakanı Gordon Brown’a devredeceğini açıkladı. Blair, “10 yıl boyunca bakanlık yaptım. Bu, yeteri kadar uzun. Fakat, dünyanın en iyi ulusuna liderlik ettiğim için şanslıyım” ifadelerini kullandı.
İktidara geldiği 1997’de ülkesinin en popüler siyasetçisi olan Blair’in imajı, Irak işgali sonrasında ve İşçi Partisi’ndeki yolsuzluk iddialarının ardından ağır darbe almıştı. Blair, 2009’da yapılması planlanan seçimlere kadar da milletvekili olarak görev yapacak. Blair’den sonra İşçi Partisi’nin liderliğini ve başbakanlığı, Maliye Bakanı Gordon Brown’ın üstlenmesi bekleniyor.
Galibi belli liderlik yarışı
Blair’in açıklaması, iktidardaki İşçi Partisi’nde bir liderlik yarışını da tetikliyor. Partinin yeni lideri belli olana kadar Blair, yaklaşık 7 hafta daha başbakan olarak görevini sürdürecek. Bu süreçte yedi haftalık bir kampanya düzenlenecek. Ancak İşçi Partisi’nde liderliği Blair’den devralmasına kesin gözüyle bakılan tek isim, Maliye Bakanı Gordon Brown.
İşçi Partisi’nde yeni dönem için hazırlıklar yapılırken danışmanları, başbakanlık görevini sürdürecek olan Tony Blair’in perde arkasına çekilmeyeceğini, bu süre içinde bazı yurtdışı gezilerden oluşan yoğun bir programı olduğunu ifade ediyorlar. Yeni seçeceği liderin yönetiminde, İşçi Partisi’nin başlıca hedefi, iki yıl sonra yapılacak genel seçimlerde ana muhalefetteki Muhafazakar Parti karşısında başarı sağlamak olacak. Uzmanlar, yerel seçim hezimeti göze alındığında bunun zor olduğuna dikkat çekiyor. (DIŞ HABERLER)
Basın yerden yere vurdu

İngiliz basını, Tony Blair’in, kararını siyasi değerlendirmeler ve özel eklerle işledi. Öne çıkan yorumlar şu şekilde;
The Guardian
Gazetenin yazarı Timothy G. Ash, “Tüm siyasi kariyerler başarısızlıkla sonuçlanır. Ancak bu başarısızlık hep aynı değildir. Bir köşe yazarının görevi Blair’i suçlamaktır. Bu kanlı el kesinlikle sıkılmamalıdır” dedi.
The Independent
“Karar günü” manşetinde gazete, “Irak işgali sürecinde Blair ve Bush arasındaki ilişkiyi ortaya koyan notları sızdıran iki kişi hapis cezasıyla karşı karşıya” ifadesiyle El Cezire’nin bombalanması planını basına sızdırdıkları iddiasıyla suçlananlara atıfta bulundu.
The Daily Telegraph
“Blair son rolünde bir trajik kahramanı oynuyor” başlıklı değerlendirmesinde, “Blair’in ayrılışı bir trajedi mi, komedi mi yoksa korku filmi mi?” diye sordu.
Financial Times
Blair’in Başbakanlık konutu önünde çekilen bir fotoğrafının yanına “Blair istifa ediyor: Çıkış kapısı” başlığını kullandı.
Times
Özel bir ekte alevler içindeki Irak’a bakan Blair, Brown’a “Bak evlat! Bütün bunlar bir gün senin olacak.” (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Putin: Dünya Hitler dönemini yaşıyor

SONRAKİ HABER

İnsanlık düşmanları!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...