11 Mayıs 2007 00:00

İklim toplantısında enerji tartışıldı

Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü tarafından yürütülen Halkın Üniversitesi programı çerçevesinde ‘Küresel İklim Değişikliği ve Çevre’ konulu bir dizi oturum gerçekleştirildi

Paylaş

Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü tarafından yürütülen Halkın Üniversitesi programı çerçevesinde ‘Küresel İklim Değişikliği ve Çevre’ konulu bir dizi oturum gerçekleştirildi. Ziraat Fakültesi Fevzi Önder Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen oturumlarda AKP Hükümeti’nin giderayak çıkardığı Nükleer Enerji Yasası’na bilim insanlarının çoğu tepki gösterdi.
Toplantıların sabahki bölümünde konuşan Prof. Dr. Engin Türe, Türkiye’nin yıllık 20 milyar dolar enerjiye para verdiğini belirterek, ülkenin kendi enerjisini üretmesi, özellikle Karadeniz’de bulunan 4 milyar tonluk hidrojenin bu noktada değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İzmir Çevre Müdürlüğü’nden milletvekili adayı olmak için istifa eden Osman Tatar, enerji israfına dikkat çektiği konuşmasında özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında yaşanan sıkıntıların en büyük sorumlusunun bürokratlarda olduğunu belirterek bir anlamda özeleştiri yaptı.
Kaynaklar değerlendirilmeli
İklim değişikliği alanında ulusal ve uluslararası gelişmeler konusunda açıklamalarda bulunan Bölge Çevre Merkezi Yöneticisi Yunus Arıkan ise, Türkiye’nin az karbonlu enerji kullanımında öncü olabilecek niteliklere sahip olduğunu söyledi. EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu üyesi Prof. Dr. Meral Eral ise Türkiye’nin yerli kaynaklarını değerlendirmesini bunun yanında nükleer enerji santralı konusunda da çalışmalara devam etmesi gerektiğini savundu. Prof. Dr. Eral’in sunumuna salonda bulunan birçok bilim insanı karşı çıkarken, Prof. Dr. Eral da kurulması düşünülen nükleer enerji santralı konusunda hâlâ birçok çözümlenmeyen sorunun bulunduğunu söylemek durumunda kaldı.
Sahra tozları
Toplantıların öğleden sonraki bölümünde ise küresel iklim değişikliği hukuk ve sağlık konularında sunum yapıldı. EÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, insan yaşamının çevreye etkileri konusuna değindi. Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemal Saydam, iklim değişikliği ve doğa konulu sunumunda Afrika’dan çeşitli dönemlerde gelen Sahra Çölü tozlarının hava kirliliği, iklim, sağlık ve tarım üzerinde çok önemli etkileri olduğu bilgisini verdi. EÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı da, enerji verimliliği yönteminin çevresel çözüme giden en önemli ve etkin yol olduğunu belirtirken, EÜ Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esin Cebe ise iklim değişikliği sonrası yaşanan gelişmeleri anlattı.
EGEÇEP Dönem Sözcüsü Av. Arif Ali Cangı ise sunumunda çevresel konularındaki hukuksal açmazlar noktasında bilgiler verdi. Cangı özellikle Bergama Altın Madeni örneğinden sonra Türkiye’de çok büyük oranda bir hukuk kirlenmesi yaşandığını dile getirdi. Sunumların ardından gerçekleştirilen tartışma bölümünde de özellikle nükleer enerji ve altın madenleri konusunda canlı tartışmalar gerçekleştirildi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hemşireler, haftalarını sorunlarla kutluyor

SONRAKİ HABER

Zavar serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...