12 Mayıs 2007 00:00

İsrail’den sabotaj

İsrail’in, Doğu Kudüs’te 20 bin konutluk Yahudi yerleşim birimi inşa etmeyi planladığı bildirildi.

Paylaş

İsrail’in, Doğu Kudüs’te 20 bin konutluk Yahudi yerleşim birimi inşa etmeyi planladığı bildirildi.
Yeni Yahudi yerleşim biriminin, İsrail’in 1967 Savaşı’nın ardından uluslararası toplumun tepkilerine karşın ilhak ettiği ve Filistinlilerin gelecekteki devletlerinin başkenti olmasını istediği bölgede kurulması planlanıyor.
Kudüs Şehir Konseyi’nin bu kararı, uluslararası hukuka aykırı. Zira, uluslararası yasalar, ilhak edilen topraklarda inşaatı yasaklıyor. Buna rağmen İsrail, 1967’den bugüne kadar Batı Şeria ve Kudüs’te 500 bin İsrailli için konut inşa etti.
Doğu Kudüs’te yaklaşık 230 bin Filistinli ve 200 bin kadar İsrailli yaşıyor.
İsrailli bir yetkilinin açıklamasına göre İsrail, 1967 Savaşı’nın ardından ilhak ettiği, Filistinlilerin gelecekteki bir Filistin devletinin başkenti olmasını istediği topraklarda 3 Yahudi mahallesi kurmayı planlıyor.
Karar, Filistin yönetiminin tepkisini çekti. Filistinli yetkili Saib Erakat, İsrail’in planını kınarken, Olmert hükümetinin yerleşim birimleriyle barış arasında tercih yapması gerektiğini söyledi.
Erakat “Bu kararıyla İsrail, Kudüs’ü sadece Kudüs’teki bazı insanlar için istediğini gözler önüne sermiştir. İsrail’in, Filistin ile İsrail halkının büyük bir kısmının istediği çözümü tercih etmesini isterdim. Bu çözüm, iki devlet ve barışı kabul etmektir” dedi.
Doğmamış bebeği öldürdüler!
Diğer taraftan Batı Şeria’nın Nablus kentinde baskın düzenleyen İsrail askerleriyle silahlı Filistinliler arasındaki çatışma sırasında evindeyken vurulan 7 aylık hamile olan Filistinli bir kadın, doğmamış bebeğini yitirdi.
Vurulan Filistinli kadının kaldırıldığı hastanenin bir sağlık görevlisi, cerrahların, isabet eden kurşunla ceninin başının paramparça olduğunu belirlediklerini söyledi. Yaralı Filistinli kadının eşi Rafet Katuni, merminin İsrail askerlerinin ateş ettiği taraftan geldiğini ifade ederek, ambulansın gelmesinin de İsrail askerlerinin durdurması nedeniyle yarım saati bulduğunu dile getirdi.
Bu arada Gazze Şeridi’nde yeniden hortlayan Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmalarda 6 kişi yaralandı.
İçinde silahlı Hamaslıların bulunduğu bir minibüs, barikat kurmaya çalışan El Fetih güvenlik güçlerine ateş açtı. Saldırıda 4 kişinin yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde de Hamaslıların güvenlik güçlerinin otomobiline açtığı ateşte 2 kişi yaralandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler Olmert’in evine yürüdü

SONRAKİ HABER

İşgal sonunu getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa