12 Mayıs 2007 00:00

ABD yine Şam’a yüklendi

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, geçen hafta Mısır’da düzenlenen Irak Konferası’nda Dışişleri Bakanı ile görüştüğü Suriye’nin, “Ortadoğu’daki asıl problem” olduğunu söyledi ve “Suriye, terörizmin etkili destekçisi olmayı sürdürüyor,

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, geçen hafta Mısır’da düzenlenen Irak Konferası’nda Dışişleri Bakanı ile görüştüğü Suriye’nin, “Ortadoğu’daki asıl problem” olduğunu söyledi ve “Suriye, terörizmin etkili destekçisi olmayı sürdürüyor, İsrail’de şiddet eylemleri düzenlemeyi sürdüren Hamas’ın siyasetçilerine barınak sağlamaya devam ediyor ve Ortadoğu barışı açısından farklı yollar isteyen Mahmud Abbas gibi liderler için asıl problem olmaya devam ediyor” dedi.
Diğer taraftan El Kaide ile ideolojik yakınlığı olduğunu kabul eden Filistinli örgüt Feth El İslam, direnişe katılmak için Suriye sınırından Irak’a girmeye çalışan 4 üyesinin Suriyeli güçler tarafından yaklaşık 1 hafta önce öldürüldüğünü ileri sürdü.
Rice, senatonun dış ilişkiler komisyonunda açıklamada Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ile görüşmesine ilişkin olaraksa, “Görüşmemiz Suriye-ABDilişkileri hakkında değildi ama Suriye’nin Irak’taki yabancı militanların varlığını azaltmak için neler yapması gerektiğini ele aldık. Irak’ı ele almalıyız, ama ABD-Suriye ilişkileri de giderek Irak konusuna bağlı duruma gelecek” dedi.
ABD, dün Suriye’ye uyguladığı yaptırımları 1 yıl uzattığını açıklamış, Bush’un, 2004’te başlattığı yaptırımları uzattığını Kongre’ye bildirdiği duyurulmuştu. Yaptırımlar, “Suriye’nin teröre verdiği destek, Lübnan’ın işgali, Şam’ın kitle imha silahları edinme isteği ve balistik füze programları” iddialarıyla kararlaştırılmıştı.
Esad: İsrail barışa hazır değil
Öte yandan Rice’in suçlamalarına eşzamanlı olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise, İsrail’in barış için hazır olmadığını ve Suriye’nin egemenliğini zayıflatacak olursa, Hariri soruşturmasıyla ilgili kurulacak uluslararası mahkemeyle işbirliği yapmayacaklarını söyledi.
Yeni Suriye parlamentosunun, Esad’ın yeni dönem için adaylığını oybirliğiyle onayladığı oturumdan önce Suriye lideri, “Bugünkü İsrail hükümeti zayıf ve Araplarla barış yapmaya hazır değil. Fakat dikkatli olmalıyız, çünkü tarihte İsrail’in zayıf hükümetleri, savaşları devam ettirebilmişti” dedi.
Hariri, 14 Şubat 2005’te düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmişti.
Suriye suikastta parmağı olmakla itham ediliyor, ancak Esad, defalarca, ülkesinin suikastla ilgisinin bulunmadığını yineledi.
Adaylığı onaylandı
Bu arada yeni parlamento, iktidardaki Baas Partisi’nin, Esad’ın yeniden bu göreve adaylığı yönündeki bir önerisini oybirliğiyle kabul etti. Parlamento, Esad’ın yeni dönem devlet başkanlığı için yapılacak referandumun tarihini ise, 27 Mayıs olarak belirledi.
Suriye Devlet Başkanı Esad, babası Hafız Esad’ın 10 Haziran 2000’de ölümünden bir ay sonra, 11 Temmuz 2000’de yapılan halk oylamasında, oyların yüzde 97’sini alarak devlet başkanı olmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşgal bütçesi krizi tırmandırıyor

SONRAKİ HABER

Öğrenciler Olmert’in evine yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa