12 Mayıs 2007 00:00

İşgal bütçesi krizi tırmandırıyor

ABD’de Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Bush’un üzerindeki baskıyı artıyor. Meclis’in, Bush’un istediği işgal bütçesini bir türlü önüne getirmemesi taraflar arasındaki krizi tırmandırıyor.

Paylaş

ABD’de Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Bush’un üzerindeki baskıyı artıyor. Meclis’in, Bush’un istediği işgal bütçesini bir türlü önüne getirmemesi taraflar arasındaki krizi tırmandırıyor. Meclis’in yine bazı koşullara bağlı olarak onayladığı tasarı, Bush tarafından veto edilebilir. Bush, önceki tasarıyı da veto etmişti.
Sınırlı bütçe
Meclis, Irak işgalindeki en yakın müttefiki İngiltere Başbakanı Tony Blair’i de kaybeden Bush’a işgal için birkaç ay süre verdi.
Meclis’in yeni kabul ettiği Irak işgali finansmanına ilişkin bir tasarı, bütçenin sınırlı olması ve işgalin sonuçlarına göre paranın kesilmesi koşullarına bağlı olarak kabul edildi. Geçen günlerde, işgal bütçesini ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesine bağlayan tasarıyı veto etmiş olan Bush ise, bu tasarıyı da veto edeceğini söylemişti.
205’e karşı 221 oyla kabul edilen tasarı, Kongre’ye, “Irak’ta şiddetin son bulmasına yönelik çabaların sonucundan memnun olmaması halinde fonu kesme seçeneği” sunuyor. Tasarı, sadece önümüzdeki birkaç ayı geçirebilecek kadar para sağlıyor ve bundan sonraki finansman için garanti vermiyor.
Diğer yandan Demokratların ardından Cumhuriyetçiler de, Irak işgalini halk önünde sorgulmaya başladı. İşgale yönelik seslerini kısmen de olsa artıran Cumhuriyetçilerden Ray LaHood, “Amerika halkı savaş yorgunu ve orada neler olup bittiğini bilmek istiyor. Halk, başarılı olup, olmadığımızı öğrenmek istiyor. Sadece halk değil, hükümet için cidden sıkı çalışan kadın, erkek herkes bunu öğrenmek istiyor” dedi. (DIŞ HABERLER)
Petrol grevi ertelendi

Irak’taki petrol grevi, görüşmelerin sürmesi nedeniyle pazartesi gününe ertelendi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, ülkenin etkili sendikalarından “Irak Petrol İşçileri Sendikası Federasyonu” (IFOU) ve çalışanları ile yetkililer arasındaki görüşmelerin sürdüğü ifade edilerek, bu müzakereler nezdinde grevin ertelendiği bildirildi.
Irak’ın en büyük sendikalarından IFOU önceki gün yaptığı açıklamada, ülke kaynaklarının Batılı tekelerce daha rahat talan edilmesinin önünü açan petrol yasa tasarına karşı greve çıkacağını açıklamıştı. Tasarı, Meclis’te halen görüşülüyor.
Bu arada başkent Bağdat’ta, dün ilan edilen sokağa çıkma yasağından kısa süre önce bir dizi patlama meydana geldi ve 2 bombalı saldırıda ilk 2 kişinin öldüğü bildirildi.
Irak direnişinin dünkü saldırılarında, Bağdat, Anbar ve Diyala’da üç ABD askeri yaşamını yitirirken, Diyala vilayetindeki saldırıda, 9, Bağdat’ta ise 2 işgalcinin de yaralandığı ifade edildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sarkozy’nin balonu çabuk patladı

SONRAKİ HABER

ABD yine Şam’a yüklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...