12 Mayıs 2007 00:00

PETKİM’e yatırım gerekli

Kimya Mühendisleri Odası’nın düzenlendiği PETKİM panelinde PETKİM’in özelleştirilmesinin ülkenin kar eden kurumlarının da satışa çıkarıldığı sürecin bir parçası olduğu kaydedildi.

Paylaş

Kimya Mühendisleri Odası’nın düzenlendiği PETKİM panelinde PETKİM’in özelleştirilmesinin ülkenin kar eden kurumlarının da satışa çıkarıldığı sürecin bir parçası olduğu kaydedildi.
Petrol-İş Ankara Şubesi’nde düzenlenen panelde ilk sözü alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Konukman, “PETKİM gibi altın yumurtlayan bir tavuğun, bir devlet tekelinin özele devredilmesi ciddi bir tehlikedir” dedi. 1980’lerin ortasından 2006’ya kadar yaşanan özelleştirme sürecinde AKP’nin IMF’nin programını uygulama yönünden en “başarılı” hükümet olduğunu belirten Konukman, “AKP önemli devlet kuruluşlarını ‘kelepir’ fiyatına sattı” diye konuştu. Dünyanın her yerinde özelleştirme uygulamaları sonucu sermayenin karlı çıktığının altını çizen Konukman, bu sürecin “halka arz” olarak sunulmasının bir yanıltmacadan ibaret olduğunu belirterek, “halka arz dedikleri, sermayeye gecikmeli blok satıştır” dedi.
BOTAŞ Eski Genel Müdürü Mete Göknel de petrokimya sanayinin dünya ekonomisi ve endüstri piyasasındaki önemine vurgu yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin bir enerji köprüsü olabilecekken olanakların hiçbir şekilde kullanılmadığını ve yatırım yapılmadığını söyledi. PETKİM’in yan ve bağlı sektörler de düşünüldüğünde 200 bin kişiye istihdam yarattığını vurgulayan Göknel, PETKİM’in yıllarca karını maksimize ederken, devletin de petrokimya alanındaki harcamalara milyarlarca dolar para harcamaktan kurtulduğunu ifade etti. Göknel, PETKİM’in özelleştirilmesi durumunda sektördeki etkinliğin tümüyle yerli ve yabancı sermayenin insafına terk edileceğini söyleyerek, “PETKİM’in özelleştirme adı altında satılması yerine geliştirilmesi ve yatırımlar yapılması gerekir” diye konuştu. Göknel bunların yapılmaması durumunda Türkiye’nin bu sektördeki açığını ithalat ile kapatmaya çalışacağını söyleyerek, ülkenin yabancı sermaye açısından petrokimya alanında da pazar haline geleceğini bildirdi.
Mücadelenin önemi
Petrol-İş uzmanı Ayfer Eğilmez ise PETKİM’in Avrupa’daki benzer kuruluşlarla aynı tarihlerde, 1960’larda kurulduğunu anlattı. 1990’lara kadar PETKİM’in Türkiye’nin ihtiyacını karşıladığını belrten Eğilmez, PETKİM’in diğer pek çok sanayi dalındaki gelişmeyi de beraberinde getirdiğini ifade etti. Zamanla PETKİM’in de sektördeki açığı kapatma konusunda eksik kaldığını söyleyen Eğilmez, ilave tesisler kurulacağı yerde PETKİM’in de elden çıkarılmak istenmesinin sermayenin bu konudaki iki yüzlülüğünün göstergesi olduğunu vurguladı.
Hükümete yakınlığı ile bilinen Çalık grubunun da ihale için talip olduğunu söyleyen Eğilmez. Bu grubun son yıllarda petrokimya alanına ilişkin hazırlıklar içerisinde olduğunu, son dönemlerde pek çok ihalenin de Çalık grubu tarafından hükümetin de desteğiyle alındığını bildirdi. PETKİM’in devlete yük olmadığı gibi büyük bir katkı sağladığının altını çizen Eğilmez, bu süreçte, 15 Haziran’da yapılacak ihale değerlendirme toplantısını da hatırlatarak, özelleştirme karşıtı mücadele çağrısında bulundu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İktidar KEY hesaplarında şaşırdı!

SONRAKİ HABER

Doğal gaz elektrikte değil sanayide kullanılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...