12 Mayıs 2007 00:00

İktidar KEY hesaplarında şaşırdı!

AKP Hükümeti’nin, Konut Edindirme Fonu (KEY) ödemelerini seçim yatırımına dönüştürerek, 1 Ocak 2008’den itibaren geri ödemeyi planlarken, Kamu Sen, hükümetin KEY hesabını şaşırdığını bildirdi.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin, Konut Edindirme Fonu (KEY) ödemelerini seçim yatırımına dönüştürerek, 1 Ocak 2008’den itibaren geri ödemeyi planlarken, Kamu Sen, hükümetin KEY hesabını şaşırdığını bildirdi.
KEY hesaplarının geri ödeneceğine ilişkin hükümetin çalışmalarına karşı bir hesaplama yapan Kamu Sen, 1987-1995 yılları arasında KEY hesabına tam olarak para yatıranların geri alacağı ana paranın 3 bin 105 YTL, nemasıyla birlikte alacağı paranın ise bunun birkaç katı olacağını bildirdi. Kamu Sen’den yapılan açıklamada, hükümetin bunun dışında bir hesapla vatandaşın karşısına çıkmasının hak gaspı olacağının altı çizildi.
Kamu Sen’in hesabına göre, KEY hesabına, 1987’de 66 bin, 1988’de 210 bin, 1989’da 690 bin, 1990-1995 yılları arasında her yıl için 960’ar bin olmak üzere toplam 6 bin 156 YTL para yatırıldı. Bu rakamın üzerine her yıl gerçekleşen enflasyonu da ekleyen Kamu Sen, 2006 yılı sonu itibariyle bu paranın 3 bin 105.79 YTL’ye denk geldiğini hesapladı. Bunun, ödemeleri tam olarak yapılmış bir çalışanın sadece ana parası olduğunun altını çizen Kamu Sen, nemalandırma oranının da eklenmesiyle gerçek paranın bunun en az 3-4 katı olacağına dikkat çekti. Kamu-Sen, hükümetin bunun dışında bir hesapla vatandaşın karşısına çıkması durumunda, hak gaspı olacağının altını çizdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda geçen yıl Haziran’da kabul edilen yasa tasarısı, genel kurulda hemen ele alınıp Meclis’ten geçse bile, hak sahibi listelerinin belirlenebilmesi için en az 9 aylık süre gerekiyor. Tasarıdaki 3 aylık ek sürenin kullanılması halinde, bu süre 14 aya kadar çıkabilecek. Buna göre ödeme için gerekli kaynak hazır olsa bile, ödemelere en erken 2008’de başlanabilecek.
Yetkililer, ödemeye ilişkin işlemlerin başlatılmasının yasanın çıkmasına bağlı olduğunu vurguluyorlar. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Vergi ödeme broşürü

SONRAKİ HABER

PETKİM’e yatırım gerekli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...