12 Mayıs 2007 00:00

Sendikalar miting için ne diyor?

İzmir’de yapılacak ‘Cumhuriyete Sahip Çık’ mitinginin diğer mitingler gibi kitlesel olması bekleniyor. Yarın İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak olan mitinge ÇYDD, ADD, İzmir Barosu gibi birçok kurum ve kuruluş destek veriyor.

Paylaş

İzmir’de yapılacak ‘Cumhuriyete Sahip Çık’ mitinginin diğer mitingler gibi kitlesel olması bekleniyor. Yarın İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak olan mitinge ÇYDD, ADD, İzmir Barosu gibi birçok kurum ve kuruluş destek veriyor.
İşçi ve kamu sendikaları yöneticileri ise mitingin işçi ve emekçilerin haklarına sahip çıkmadığını ve kendilerine bir yararı olmadığını ifade ediyor.
‘Emekçilerin haklarına sahip çıkılmalı’
Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Mahir Uslu, “Bu alanları bizim doldurmamız gerekiyor. Yukarıdan aşağıya böyle bir yönelim yok. Manisa mitingine şube olarak gitmiştik ama burada bireysel olarak katılmalar olabilir ancak” dedi. Bu mitinglerde en çok, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganının atıldığını hatırlatan Uslu, “Bizce Türkiye’de laiklik yok. Laikliğin olabilmesi için Diyanet kaldırılmalı, Anayasa değişmeli. Siyasi partiler din üzerinde politika yapmamalı” diyor.
Belediye İş Sendikası İzmir şubelerinden katılımın olmadığı mitingle ilgili olarak işverenin belediye işyerlerinde mitinge katılım çağrısı yaptığı belirtiliyor.
Belediye İş 2 No’lu Şube Başkanı Süleyman Karakaya, halkın sağlık hakkı, sosyal güvenlik hakkı elinden alınırken, eğitim özelleştirilirken ‘cumhuriyete sahip çıkma’ adı altında düzenlenen mitinglerin işçi ve emekçiler açısından bir yararı olamayacağını belirtti.
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla, sendika olarak ‘postal kokusu’ nedeniyle Tandoğan’a katılmadıklarını ifade ederek, sonrasında ÇYDD Başkanı Türkan Saylan’ın şoven olmayan, askeri olmayan mitingleri tertip etme noktasındaki çağrılarına cevap verdiklerini ifade etti. “Bu alanları insanlar dolduruyor. Biz cumhuriyetin sosyal değerlerine sahip çıkmak istiyoruz” diyen Fazla, şoven bir yaklaşımlarının olamayacağını belirtti. (İzmir/EVRENSEL)
Eleştirilerimiz var

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül: Miting olarak ele alırsanız toplumsal muhalefetin, demokrasinin gelişmesi bakımından önemli. Başka yollara sapmadan, “darbeden” vs. medet ummadan taleplerin dile getirilmesi önemli. Bunun yanı sıra eleştirilerimiz de var. Sadece laiklik üzerinden vurguların yapılmasını doğru bulmuyoruz. Asıl konuşulması gerekenler konuşulmuyor.

Çözüm üretemez

Eğitim Sen 6 No’lu Şube Başkanı Adil Serim: Bu miting emekçilerin istemlerine ne bir çözüm üretebilir ne de üretmeye yönelik bir yardımı olabilir. Cumhuriyete sahip çıkma ve laiklik adı altında ülkenin emekçileri, ilericiler, aydınlar, yurtseverler, kamplara bölünmektedir. Bu kişi ve kurumların, cumhuriye sahip çıkma adına gerçekçi olmadıklarını görüyoruz.
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Sezer’de

SONRAKİ HABER

‘Seçimlere ÖDP olarak gireceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...