12 Mayıs 2007 00:00

Faciaya davetiye çıkarıyorlar

Bilim insanlarının ve sendikaların uyarılarını dikkate almayan hükümet, birçok eksiğine karşın hızlandırılmış tren projesinin ‘deneme’ seferlerine başladı

Paylaş

Bilim insanlarının ve sendikaların uyarılarını dikkate almayan hükümet, birçok eksiğine karşın hızlandırılmış tren projesinin ‘deneme’ seferlerine başladı. Hükümet birçok diğer projede olduğu gibi ‘hızlı tren projesi’nde de bilgilerine başvurmadığı gibi projenin eksikliklerini dile getiren bilim insanlarını ve sendikaları suçlamakla yetindi.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl, hükümetin uyarıları dinlemeyerek 22 Ağustos’ta Pamukova’da 41 insanın yaşamını yitirdiği ‘hızlandırılmış katliam’dan ders almadığını; üstelik aynı yöntemle hızlı tren projesini gerçekleştirmeye çalıştığını vurguladı. Akıl, bütün uyarılara rağmen hükümetin projedeki eksiklikleri gidermek yerine bildiğini okuyarak yeni bir faciaya davetiye çıkardığını belirtti.
Hazırlanan projenin bütünlüklü olmadığını ve gerekli etüdün yapılmadığını ifade eden Akıl, gerek proje aşamasında gerekse de uygulama aşamasında projenin sık sık değiştirildiğini ve bu değişikliklerin hâlâ sürdüğünü ifade etti. Projenin çıkış noktasının mevcut hattın rehabilitasyonu (iyileştirilmesi) olduğu halde, daha sonra çalışmalar esnasında proje üzerinde değişiklik yapılarak hızlı tren projesine dönüştürüldüğünü kaydeden Akıl, projede önemli eksiklikler bulunduğuna dikkat çekti.
Hükümet bildiğini okuyor
Hükümetin bu tür projeleri hazırlarken bilim insanlarına ve meslek örgütlerine danışmadığını, kendi bildiğini okuduğunu dile getiren Akıl, meslek örgütlerinin projeler hayata geçirildikten sora durumdan haberdar edildiklerini kaydetti.
Hızlı tren test sürüşlerinin Ankara-Eskişehir arasında yapılmadığını, çünkü altyapı çalışmalarının buna izin vermediğini vurgulayan Akıl, demiryollarında ortalama hız 40 km/s’nin altına düştüğü halde yatırımların sadece hızlı trenlere aktarılmasını da eleştirdi. ‘Hızlı Tren Teknolojisi’nin gerekliliğinin yadsınamayacağının altını çizen Akıl, gerekli çalışmalar yapılmadan, kamuoyunu yanıltan bir biçimde, seçimlere yönelik açılış ve denemelerin de kabul edilemeyeceğini ifade etti. Projeye ilişkin birçok eksik ve hatayı saptadıklarını ve bunları kamuoyu ile paylaştıklarını söyleyen Akıl, bitmemiş yolun denemesinin yapıldığını; 200 km/s’ye göre planlanmış olan projenin daha sonra 250 km/s’ye uygun hale getirildiğini, yeterli sinyalizasyon olmadığını, hatta trenlerin nasıl karşılıklı gidip geleceklerinin bile belli olmadığını vurgulayarak hükümetin uyarıları dikkate almaması halinde yeni bir facianın yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Bilime aykırı
Eksiklikler tamamlanmadan deneme seferi yapmanın bilimsel hiçbir mantığı olmadığını ifade eden Akıl, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir deneme ya da test yapılmamıştır, yapılmaz da!” diyerek uygulamaya tepkisini dile getirdi. Akıl, “TCDD tarafından, ‘250 km/s hızla denemelere başlıyoruz’ şeklinde lanse edilen deneme seferleri gerçek dışıdır. Yapılan denemelerde kiralanan diziler, 70-75 kilometre hızı geçememiştir. Böylelikle 250 kilometre hız iddiasının gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır” dedi. Deneme seferlerinin İtalya’dan getirilen araç ve personelle yapıldığını kaydeden Akıl, TCDD’nin hızlı trenleri İspanya’dan aldığını, İtalya’dan getirilen araçlarla yapılan test sürüşlerinin başarılı olması halinde bile İspanyol firmanın tekrar deneme sürüşü yapacağını belirtti. Akıl, bu durumda TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı’nın göz göre göre test için harcanan 3.2 milyon Avro’yu heba ederek TCDD’yi zarara uğrattığını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
41 kişi ölmüştü

22 Temmuz 2004’te Pamukova’dan gelen haberle tüm Türkiye sarsılmıştı. 234 yolcu ve 9 personeliyle Haydarpaşa Garı’ndan çıkan ‘hızlandırılmış’ Yakup Kadri Karaosmanoğlu Treni saat 19.45’te Pamukova’da raydan çıkmış ve 41 kişi yaşamını yitirmişti. Bilim insanlarının bütün uyarılarına karşın hayata geçirilen ve 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan ‘hızlandırılmış tren’ kazasında sekizde dört kusurlu bulunan iki makinist görevlerine geri dönerken TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım görevlerinin başında kalmıştı.
Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

Engelliler ‘sadaka değil hak’ istedi

SONRAKİ HABER

çocuğunuz elimizde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...