12 Mayıs 2007 00:00

Engelliler ‘sadaka değil hak’ istedi

Sakatlar Haftası’nda, iktidarların tutulmayan sözlerini hatırlatmak, haklarını istemek için sokağa çıkan engelliler, “insan olduklarını ve haklarının bulunduğunu” hatırlatarak, sadaka değil hak isteklerini dile getirdiler.

Paylaş

Sakatlar Haftası’nda, iktidarların tutulmayan sözlerini hatırlatmak, haklarını istemek için sokağa çıkan engelliler, “insan olduklarını ve haklarının bulunduğunu” hatırlatarak, sadaka değil hak isteklerini dile getirdiler.
Türkiye Körler Federasyonu, Fiziksel Engelliler Federasyonu ve Zihinsel Engelliler Federasyonu’nun üyesi oldukları Engelliler Konfederasyonu’nun çağrısı ile dün öğlen saatlerinde Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde buluşan engelliler, seçim öncesi taleplerini dile getirdiler. Burada konuşan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Şükrü Boyraz, Engelliler Yasası’nın iki yıl önce yürürlüğe girmesine rağmen, hakların kağıt üzerinde kaldığını, 2006 yılında çıkarılan yönetmeliklerin dar ve katı uygulamalarının, var olan haklarını da ellerinden alıp, işlevsizleştirdiğini söyledi.
‘Engelliler açlığa mahkum edildi’
Yasanın uygulamada son derece daraltılmış koşullara bağlandığından, engelli vatandaşların 73 YTL ile yaşamaya, daha doğrusu açlığa mahkum edildiğine vurgu yapan Boyraz, bu koşullara uymadığı için haksız yere aylık aldığı iddiası ile onbinlerce engelliden 5 yıllık aylığını yüzde 50 fazlasıyla iade etmesinin istendiğini anlattı. Engellilerin panik halinde, kapılarına dayanan 3-5 bin YTLY arasındaki borç yükünden kurtulmak için çareler aradığını, af çıkaracağı sözü veren siyasilerin vaatlerinin boş çıktığını kaydeden Boyraz, 2006’da çıkarılan Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği’nden de yakındı. Yönetmeliğin, sakatlık derecelerini anlamsız yöntemlerle geriye çektiğine, pek çok engellinin erken emeklilik, ÖTV’den bağışık araç alma haklarının ellerinden alındığına dikkat çeken Boyraz, Korumalı İşyeri Yönetmeliği’nin baştan ölü doğduğunu, Mesleki Rehabilitasyon Yönetmeliği’nin uygulama alanı bulamadığını da dile getirdi.
Boyraz, ayrımcılık nedeniyle yapılan suç duyurularının da savcıların, yargıçların ayrımcılık hukukuna ilişkin bilgilerinin yetersizliğinden, takipsizlikle sonuçlandığından yakındı. Boyraz, hükümetten ve seçime girecek partilerden, bu ülkede 9 milyonun üzerinde engelli bulunduğunu unutmamalarını, seçim bildirgelerinde engelli örgütlerinin taleplerine yer vermelerini ve seçilebilecek yerlerden engelli aday göstermelerini de istedi. Boyraz, milyonlarca engellinin, ailesiyle birlikte partileri, engellilere yönelik politika ve tutumlarıyla değerlendireceklerini hatırlattı. (Ankara/EVRENSEL)
Engellilerin talepleri

4Yönetmelik ve bürokrasinin katı uygulamalarıyla giderek işlevini yitiren ve açlık yasasına dönüşen yasanın ivedilikle değiştirilmesi.
4Özürlüler Yasası’nda açığa çıkmaya başlayan ayrımcılık hukukuna ilişkin eksikliklerin tamamlanması.
4Yasanın işlevselliği için mevzuata ve uygulamaya yönelik önlemlerin hızla alınması.
4İşyerlerinde yüzde 3 engelli kontenjanının tamamlanması için çabaları n artırılması.
42005 yılının ‘Engelliler İstihdam Yılı’ sözünün hiç olmazsa 2007’de tutulması.
4BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ni, yasa çıkararak, iç hukuk metni haline getirilmesi.
ÖNCEKİ HABER

‘Araziler kime peşkeş çekilecek?’

SONRAKİ HABER

Faciaya davetiye çıkarıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa