12 Mayıs 2007 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Virginia Blacksburg’taki Politeknik Enstitüsü’nde ortaya çıkan travmanın yarattığı ruhsal yankının etkisi küçük bir oranda azaldı ve Virginia Tech’teki katliamın sorumlusu Seung-Hui Cho, kendilerini derin bir yabancılaşmayla başkalarından ayıranlar kervanına katılmış oldu

Paylaş

Virginia Blacksburg’taki Politeknik Enstitüsü’nde ortaya çıkan travmanın yarattığı ruhsal yankının etkisi küçük bir oranda azaldı ve Virginia Tech’teki katliamın sorumlusu Seung-Hui Cho, kendilerini derin bir yabancılaşmayla başkalarından ayıranlar kervanına katılmış oldu.
Aslında bu, Cho ile ilgili değil. Kampuste yaşananlar bir Amerikan hobisi: katliam.
Bu olaya tepeden tırnağa baktığımda, şunu merak etmeden duramıyorum;
“Güvenlik” nerede?
Bir adam çıkıp, öğrenci yurdundaki insanlara ateş ediyor, öldürüyor, sonra kargoyla öldürdüklerinin resmini içeren CD’leri gönderiyor ve oradan bir başka yurda gidip kapıları içerden zincirliyor ve kadın, erkek, öğrenci, profesör demeden 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir cinayeti daha gerçekleştiriyor. Ve ardından intihar ediyor.
Peki, “güvenlik” nerede?
Diyelim ki bu adam bir akıl hastası, ama ya iki tabanca yerine iki bomba kullansaydı ne olurdu?
Amerikalılar, ABD tarihinin en büyük ve en yeni devlet bürokrasisini kurmak için milyarlarca dolar harcadılar, ama bu katliamda bu bürokrasiyi iş başında göremedik.
Bir adam nasıl bir sürü insanı saat sabah 7:15’te öldürüp, elini kolunu sallaya sallaya gidiyor, filme aldığı görüntüleri kaydettiklerini kargoya verebiliyor ve aynı kişi nasıl sadece 2 saat sonra başka bir yerde yine silahını kullanabiliyor?
Bu işin Cho ile alakası yok. Bu, “güvenlik” vaatleri verip de, aslında halkı boş hayallerle kandıran devlet birimlerinin maskaralığından başka bir şey değil.
Hatırlayın bunlar Katrina Kasırgası sırasında da görevden kaçanlar değil miydi?
Çünkü bunlar midelerini doldurmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Ülke çapında yerel polis karakollarının, kendi “şahane” budalalıklarında harcanmak üzere ayrılan bütçeyi yağmalamaları ve kendilerine paye çıkarmaları hakkındaki skandallar giderek büyüyor.
Cho bir Koreli değil de bir Arap olsaydı, başka tür bir karşılık alırdık.
Aman iddiaya girmeyin.
Mumia Abu-Jamal
ÖNCEKİ HABER

‘süleyman hep başbakan’

SONRAKİ HABER

ARASIRA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...