13 Mayıs 2007 00:00

ODTܒde DEVRİM coşkusu

ODTÜ öğrencileri, 39 yıl önce beş ODTÜ öğrencisinin gelecek kuşaklara armağan ettiği DEVRİM yazısını bir kez daha ete kemiğe büründürdü. Bahar Şenliği etkinliklerinin yapıldığı ODTÜ Stadyumu’nda el ele tutuşarak ve mumlarla “DEVRİM” yazan öğrenciler, iki askeri darbenin silemediği bir umudu geleceğe taşıdı

Paylaş

ODTÜ öğrencileri, 39 yıl önce beş ODTÜ öğrencisinin gelecek kuşaklara armağan ettiği DEVRİM yazısını bir kez daha ete kemiğe büründürdü. Bahar Şenliği etkinliklerinin yapıldığı ODTÜ Stadyumu’nda el ele tutuşarak ve mumlarla “DEVRİM” yazan öğrenciler, iki askeri darbenin silemediği bir umudu geleceğe taşıdı.
1968’de ODTÜ öğrencisi olan Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Taylan Özgür, Alpaslan Özdoğan ve Mustafa Yalçıner, bir gece yarısı sabaha kadar ODTÜ Stadyumu’nun tribün kısmına boyayla DEVRİM yazısını yazdılar. 3 yıl sonra 12 Mart darbesi yaşandı ve DEVRİM yazısı darbecilerin hedefi haline geldi. Yazı birçok kere silinmek istendi ancak başarılı olunamadı. Öğrenciler inatla DEVRİM yazısının üstünden geçerek, yazının üzerine talaş ve zift karışımı döktüler ve bu karışımı yakarak, yazının betona işlemesini sağladılar. 1980’lerde de yazının üzeri askerler tarafından sürekli boyansa da taşa nakışlanan DEVRİM yazısı inatla kendini göstermeye devam etti.
Ne kışla ne medrese
1993 ODTÜ Bahar Şenliği sırasında stadyuma inen öğrenciler, bu kez mumlarla DEVRİM yazdı ve bu etkinlik gelenekselleştirildi. ODTÜ öğrencileri her yıl mayıs ayında yapılan Bahar Şenliği sırasında el ele ve mumlarla DEVRİM yazmaya devam etti.
Bu gelenek ODTÜ 21’inci Uluslararası Bahar Şenliği’nin yapıldığı bu yıl da bozulmadı. Fizik bölümü önünde önceki akşam toplanan yüzlerce ODTÜ öğrencisi “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Ne kışla ne medrese, sermaye defol, ODTÜ bizim” yazılı pankartlar açarak, Stadyum’a doğru yürüyüşe geçti. “Yaşasın devrimci ODTܔ, “Müşteri değil öğrenciyiz”, “Soruşturmacı rektör istemiyoruz” sloganlarını atan öğrenciler, yurtları dolaşarak diğer öğrencilere çağrı yaptı. Sloganlarla stadyuma giren öğrencileri, şenlik kapsamında konser veren Grup Yorum karşıladı. Grup Yorum’un türküleri ile halay çeken öğrenciler, havanın kararmasıyla birlikte tribünlerden stadyum alanına indi. El ele tutuşarak bir kez daha DEVRİM yazan öğrenciler, yazıyı yine mumlarla süsledi. Binlerce öğrenci “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganını atarak, Grup Yorum’un söylediği “Çav Bella” marşına hep birlikte eşlik etti. (Ankara/EVRENSEL)
Yalçıner o geceyi anlattı...
1968’de DEVRİM yazısını yazan ve ilerleyen yıllarda Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nda yer alan 5 ODTÜ öğrencisinden bugün sadece Mustafa Yalçıner hayatta. Emek Partisi GYK üyesi olarak mücadeleye devam eden Yalçıner, o geceyi şöyle anlatıyor: “Bir akşam el ayak çekilince toplandık. Hüseyin İnan bir boya bulup getirmiş, ‘İyi bir boya buldum, Japon boyası’ demişti. Sabah gün ışıyıncaya kadar yazdık. Arada oturup sohbet ediyorduk. Hüseyin, ‘Zor çıkan bir boya diyordu’. 40 yıla yaklaştı, yazı hâlâ çıkmıyor. Ben bu kadar uzun süreceğini tahmin etmiyordum. Yazıyı tırpanlamaya çalıştılar, çimento, beton döktüler, boyadılar ama bir türlü silemediler. Bu da devrim isteğinin gücünü gösteriyor. Yazıyı tekrar yazanlara, yakanlara, bugün hâlâ bu geleneği yaşatan, yüreği devrimle çarpanlara selam olsun, onlara çok teşekkür ediyorum. Bu umudu, devrimi gerçekleştirmek için mücadeleyi hep ileriye götürmek, devrimi halkçılaştırmak, gerçekleştirmek gerekiyor. Hüseyin de son sözlerine bunu söylemişti. Hüseyin ‘Bu bayrağı bu ana kadar, şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türkiye halkına emanet ediyorum’ demişti...”
ÖNCEKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

SONRAKİ HABER

Pırlanta; mutlu bir gün geçirmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa