13 Mayıs 2007 00:00

Rusya’dan dev enerji hamlesi

Rusya, Türkmenistan ve Kazakistan, Hazar Denizinin çevresine yeni bir doğalgaz boru hattı döşenmesi konusunda anlaştı.

Paylaş

Rusya, Türkmenistan ve Kazakistan, Hazar Denizinin çevresine yeni bir doğalgaz boru hattı döşenmesi konusunda anlaştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 6 günlük Orta Asya gezisinin hedefini oluşturan boru hattı anlaşmasına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.
ABD, Avrupa ve Çin’e darbe
Ancak bu anlaşma, ABD, Avrupa ve Çin’in Türkmen gazına doğrudan ulaşma ümitlerine büyük darbe olarak değerlendiriliyor.
Üç ülke, yayımladıkları ortak deklarasyonda, yeni boru hattının inşasına ilişkin anlaşmayı eylüle kadar imzalayacaklarını ve doğalgaz ihracatını geliştirmek için Özbekistan ile de çalışacaklarını bildirdi.
Rusya Enerji Bakanı Viktor Hristenko, üç ülke liderinin bir araya geldiği Türkmenbaşı kentinde, var olan ve yapılması planlanan boru hatlarının, bölge pazarında artan ihtiyacı fazlasıyla karşılayacağını söyledi.
Türkmenistan’da yeni doğalgaz yataklarının ortaya çıkması ve yeni bir liderin göreve gelmesi, Orta Asya’nın en büyük doğalgaz üreticisini yeni ihracat yolları aramaya itmişti. (DIŞ HABERLER)
Yukos şirketi tarihe karıştı
Rusya’nın özelleştirme vurguncularından Mikhail Khodorkovsky Sibirya’da hapisteyken, şirketi Yukos’un kalan tüm varlıkları da satıldı.
İflas eden petrol şirketi Yukos’un, genel merkez binası dahil kalan varlıkları da açık artırmaya çıkarıldı. Pek bilinmeyen bir Rus şirketi olan Prana, yaklaşık 4 milyar dolar ödeyip devlete ait petrol şirketi Rosneft’i geride bırakarak, varlıkların sahibi oldu. Varlıkların bu derece yüksek bir fiyata satılması ve Rosneft’in yenilgisi, beklenmedik bir gelişme. Rosneft şirketi önceki açık artırmalarda, Yukos’un varlıklarının çoğunu satın almıştı.
Yolsuzluk soruşturmaları ardından getirilen 26 milyar dolarlık vergi borçlarının ödenmesi için varlıkları satılan Yukos bu son açık artırma ile tarihe karışmış oldu.
Şirketin eski sahibi Mikhail Khodorkovsky, karşı karşıya kaldığı büyük miktarda borcun yanı sıra, 2003 yılında vergi kaçırmak suçundan mahkum olup hapis cezasına çarptırılmıştı. Sibirya’da sekiz yıllık hapis cezasını çekmekte olan Khodorkovsky, Rusya hükümetinin büyük miktarda vergi talebinin kendisine karşı sürdürülen siyasi kampanya ile ilişkili olduğunu ileri sürmüştü.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasını takip eden yıllardaki özelleştirme furyası sırasında servet sahibi olan Khodorkovsky, mahkemenin bu kararından önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalif siyasi partilere mali yardımda bulunuyordu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler mediko için yürüdü

SONRAKİ HABER

SÖZ OLA, TORBA DOLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa