13 Mayıs 2007 00:00

Böyle hortumculuk ne görüldü ne duyuldu

Irak’ın işgalinden bu yana, ülkenin başlıca doğal kaynağı olan petrolün yağmalandığı bir kez daha belgelendi. Yapılan hesaplara göre, “kaybolan” petrolün miktarı, Irak halkının cebinden her gün 5 ila 15 milyon dolar çalınması anlamına geliyor.

Paylaş

Irak’ın işgalinden bu yana, ülkenin başlıca doğal kaynağı olan petrolün yağmalandığı bir kez daha belgelendi. Yapılan hesaplara göre, “kaybolan” petrolün miktarı, Irak halkının cebinden her gün 5 ila 15 milyon dolar çalınması anlamına geliyor.
Amerikan gazetesi New York Times, işgalin başladığı 4 yıl içinde milyarlarca dolarlık Irak petrolünün kaybolduğunu yazdı.
Haberini, ABD Mali Bürosu ve hükümet enerji uzmanlarınca gelecek hafta yayımlanması beklenen bir raporun taslağına dayandıran gazete, Irak’ın günlük 2 milyon varillik üretiminden 100 bin ile 300 bin arasında varilin kaybolduğunu kaydetti.
Bir varilin ortalama değerinin 50 dolar olduğu hesaplansa bile, “kaybolan” petrolün değerinin günlük 5 ila 15 milyon dolar arasında olduğu ortaya çıkıyor. Bu hırsızlığın birkaç yıldır sürdüğü düşünüldüğünde ise, Irak halkının milyarlarca dolarına el konulduğu anlaşılıyor.
Petrol nereye gitti?
Petrolün nereye gittiği konusuna ise, ne raporda, ne de Amerikan gazetesinin haberinde açıklık getiriliyor. New York Times, “kaçakçılık ve yolsuzluktan” bahsederken, raporda da, Irak yönetiminin günlük petrol üretim miktarını “abartmış olabileceği” söyleniyor.
Gazeteye açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer de, “mühendis hatalarından”, “boru hatlarına yapılan sabotajlara” kadar bir dizi etkene dikkat çekerken, raporun tamamının önümüzdeki hafta açıklanması halinde, konunun daha ayrıntılı olarak kamuoyuna çıkabileceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)
Köprüler havaya uçuruldu

Cuma günü Bağdat yakınlarında üç önemli köprünün hasar görmesine yol açan intihar saldırılarında 26 kişi hayatını kaybetti ve 60 kişi yarlandı.
Kamyonla gerçekleştirilen patlamaların hedefi Irak’ın başkentine çıkan yolların felç edilmesiydi.
İlk kamyon patlaması Bağdat’ı kuzeye bağlayan Taci kasabasındaki köprü üzerinde oldu. Birkaç dakika sonra Şiilerin “hacı” olmak için gittikleri güneydeki kutsal şehirlerin yolu üzerindeki Diyala köprüsünde bir patlama gerçekleşti.
ABD kuvvetleri ise, Maşadiyda’da araba içindeki bir kadını öldürdü.
Samarra’da da Irak ordusundan teğmen Emir Kerim, arabasında saldırıya uğradı.
Mukdadide Irak ve ABD kuvvetleri tarafından düzenlenen operasyonda, bir camı görevlisi ve namaz kılan 5 kişi tutuklandı.
Öte yandan, İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde öğrencilere demeç veren Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, kendileri ordu hazırlayana kadar bir iki yıl daha işgal kuvvetlerinin “yardımına” ihtiyaçları olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yüksek harçlar düşürülsün

SONRAKİ HABER

Öğrenciler mediko için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...