13 Mayıs 2007 00:00

Chavez İran için devrede

Latin Amerika’daki halkçı rejimler, kendileri gibi ABD baskısı ve tehdidi altında olan İran ile ilişkilerin canlandırılması için yeni yollar arıyor.

Paylaş

Latin Amerika’daki halkçı rejimler, kendileri gibi ABD baskısı ve tehdidi altında olan İran ile ilişkilerin canlandırılması için yeni yollar arıyor.
Chavez, her hafta yaptığı “Alo Başkan” programında müttefiki ve yakın dostu Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ile birlikte İran’a Bolivya ve diğer “Amerika Ülkeleri İçin Bolivarcı Alternatif” (ALBA) ülkeleriyle işbirliği konusunda “yeni yollar bulması” çağrısı yaptı. Halkçı lider, “Latin Amerika ülkelerinin, Tahran ile yeni ilişkiler geliştirmesi ve varolan ilişkilerini pekiştirmesini” istedi. ALBA’ya, Venezüella’nın yanı sıra, Küba, Bolivya ve son olarak Nikaragua ile Ekvador katılmıştı.
Chavez, İran’a yaptığı son ziyarette Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile görüşmüş ve 17 milyar doları aşkın ekonomik anlaşma imzalamıştı.
Öte yandan Bolivya ise, İran ile yeni ticaret anlaşmaları yaptığını duyurdu. Bolivya lideri Morales, İran elçisi ile bir araya geldiğini belirterek, “Elçi, ülkesinin ürettiğimiz birçok ürüne talip olduğunu belirtti” dedi.
Kuveyt savaşa hazırlanıyor
Bu arada İran’a olası Amerikan askeri müdahalesi, Körfez ülkelerinden Kuveyt’i harekete geçirdi. Kuveyt, olası bir savaşa karşı acil durumlar için gıda stokları hazırladığını açıkladı.
Resmi Kuveyt haber ajansı KUNA’nın haberine göre, Ticaret ve Endüstri Bakanı Falah El Haceri, ülkesinin, bir savaş durumunda “nüfusa destek sağlayacak acil gıda stoklarını garantilediğini” söyledi. Bakan El Haceri, “Bakanlık, İran’ın nükleer dosyası nedeniyle Körfez bölgesindeki bir savaş durumunda kullanılacak stratejik gıda stokunu hazırladı” diye konuştu.
Müzakereci kefaletle serbest
Diğer taraftan İran’da ise, “casusluk” suçlamasıyla tutuklanan, ülkenin nükleer konularla ilgili müzakere heyetinin eski üyesinin kefaletle serbest bırakıldığı bildirildi. Fars haber ajansına açıklama yapan Tahran Savcılığından bir yetkili, on gündür tutuklu bulunan Hüseyni Museviyan’ın yaklaşık 200 bin dolarlık kefalet bedeli ödendikten sonra serbest kaldığını söyledi.
Tahran Belediye Başkanlığı’na ise Muhammed Bagır Galibaf yeniden seçildi. Tahran belediye meclisinin bugün yaptığı oylamada, kullanılan oyların çoğunu alan Galibaf, 4 yıl daha belediye başkanlığı yapacak.
Eski devrim muhafızları komutanlarından olan ve emniyet genel müdürlüğü de yapan Galibaf, 2005 yılındaki seçimlerde cumhurbaşkanlığı için aday olmuş, ancak ikinci tura kalamamıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Viyadükte yaşam mücadelesi veriyorlar

SONRAKİ HABER

Karaçi’de iç savaş görüntüleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...