13 Mayıs 2007 00:00

Katılımcı demokrasiye ihtiyaç var

Diyarbakır’da düzenlenen “Uluslararası Katılımcı Demokrasi” konferansında Filistin’den Latin Amerika’ya çeşitli katılımcı demokrasi deneyimleri tartışıldı

Paylaş

Diyarbakır’da düzenlenen “Uluslararası Katılımcı Demokrasi” konferansında Filistin’den Latin Amerika’ya çeşitli katılımcı demokrasi deneyimleri tartışıldı. Açılışta konuşan DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, “Temsili demokrasinin bile bir çok eksiği olduğu ülkemizde katılımcı demokrasiyi gerçekleştirmek elbette kolay olmayacaktır. Entelektüel beyinlere, özgür iradesini gerçekleştirmiş bireylere ve ortak değerlerini oluşturmuş topluma ihtiyacımız var. Bunların var olması da eşittir; toplumsal devrim demektir” dedi.
Kürdistanlılara vize verilmedi
İsveç Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Diyarbakır Yenişehir ve Bağlar Belediyelerinin organizasyonu ile düzenlenen Uluslararası Katılımcı Demokrasi Konferansı, dün başladı. Konferansa Federal Kürdistan Bölgesi’nden gelecek konuklara ise Türkiye’nin vize vermediği öğrenildi.
Açılışta konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, iki yüz yıllık geçmişe sahip modern demokrasi deneyimlerine değinerek, eşit ve adil bir demokrasinin ancak gerçek bir katılımcılık ile mümkün olacağını belirtti. Bugün hâlâ yerel halkın ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının ne olduğuna münhasıran kararı Ankara’nın verdiğine işaret eden Baydemir, katılımcı demokrasi için yerel yönetimlerin idari ve ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Tuğluk: Darbe bizi teğet geçti
DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise, “Üstümüzden teğet geçen bir darbenin şokunu atlattığımız şu günlerde, bir demokrasi anakronizmi yaşadığımızı hepimiz tedirginlikle izliyoruz. Türkiye demokrasisi evrimleşemiyor. Kavramsal düzeyde ve niteliksel açıdan demokrasimizin uygarlığın hayli gerisinde bir seyir izlediği malumunuzdur” diye konuştu. Demokrasi idealinin yeterince ilerleyemediğini ifade eden Tuğluk, “Temsili demokrasinin bile bir çok eksiği olduğu ülkemizde katılımcı demokrasiyi gerçekleştirmek elbette kolay olmayacaktır. Entelektüel beyinlere, özgür iradesini gerçekleştirmiş bireylere ve ortak değerlerini oluşturmuş topluma ihtiyacımız var. Bunların var olması da eşittir; toplumsal devrim demektir. “ dedi.
Temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçişin gerçek anlamda bir paradigma değişikliği olduğunun altını çizen Tuğluk, “Klasik liberal demokrasilerin, temsile dayalı siyaset yapma tarzı yeni toplumun ihtiyaçlarına ve karmaşık siyasal yaşamına yanıt verememektedir. Toplumsal alanda yaşanan bu siyaset krizinin aşılması içindir ki, tartışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.
Livh: Kitlelerle bağlar kopuk
İsveç Sol Parti Kadın Sorumlusu ve- Stockholm Belediyesi Sol Grup Başkanı Ann Margarethe Livh de, Avrupa’da sosyalist sol partilerin kitlelerden bağlarını kopardıklarını söyledi. Livh, “Tüm dünyadaki sol hareketler alternatif oluşturmalı. Bir birimizle buluşmalıyız. Bu konferans bu çalışmanın geniş bir parçası. Kürdistan’ın bende özel bir yeri vardır. Bu konferans vasıtasıyla tekrar Kürdistan’ı görme fırsatı verildiği için çok mutluyum” diye konuştu. Livh, Stockholm Belediyesi’nde yerel ve katılımcı demokrasinin gelişmesi için bütçeden özel bir ödenek ayırdıklarını da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından konferans oturumlarla devam etti. 2 gün sürecek konferansa Türkiye’den çok sayıda politikacı, yazar ve akademisyen konuşmacı olarak katılacak. Porto Alegre, Yugoslavya, Venezuella, Norveç, Filistin, Türkiye ve Federal Kürdistan Bölgesi’nin deneyimlerinin aktarılacağı konferansta, ana dilde eğitim tartışılarak ‘gelecekte ne yapılması’ sorusuna yanıt aranacak. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar ‘umutla geleceğe’ yürüdü

SONRAKİ HABER

Toz ve gürültüye isyan ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...