13 Mayıs 2007 00:00

Köyleri Diyarbakır’dan geri alıyorlar

İçişleri Bakanlığı, yasa ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin mahallesi haline getirdiği köyleri, bu kez de tek tek koparıp Çınar ilçesine bağlıyor

Paylaş

İçişleri Bakanlığı, yasa ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin mahallesi haline getirdiği köyleri, bu kez de tek tek koparıp Çınar ilçesine bağlıyor. Köylerin ayrılması için toplantı üzerine toplantı düzenlendiği öğrenilirken, ihtiyar heyeti kararı olmadan Büyükşehir’den kopartılan Ortaşar Mahallesi dava açmaya hazırlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de yapılan işlemle ilgili hukuksal süreç başlatacaklarını ifade etti.
2004 yılında yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile tüm büyükşehirlerde olduğu gibi Diyarbakır’da da köyler Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin mahallesi haline getirildi. Bunlardan biri olan Ortaşar köyü, muhtar ve azaların onayı alınmadan Büyükşehir kapsamından çıkarıldı.İçişleri Bakanlığı Ortaşar dışında Alabaş, Çeltikaltı, Kuyuluhöyük, Aşağımollaali, Halkapınar, Salyazı, Buyuransu, Kazıktepe, Kubacık, Beşpınar, Şükürlü ve Yuvacık mahallelerini de Büyükşehir’den ayrılması konusunda karar verdi. Ortaşar dışındaki mahallelerin ayrılmak için bakanlığa başvurduğu ileri sürüldü. Ortaşar Muhtarı Ali Temiz ise, Çınar Kaymakamı Hasan Tanrıseven’in 14 köyün muhtarını toplayarak Büyükşehir’den ayrılıp ayrılmak istemedikleri konusunda tutum almalarını istediğini ifade etti. Muhtar Temiz, “Ben de köylülerle görüştüm. Köylüler ‘Biz Büyükşehir’in mahallesi halinde kalmak istiyoruz’ dedi. İhtiyar heyeti olarak 14 Kasım 2005’te ‘Büyükşehir’e bağlı kalmak istiyoruz’ diye bir karar aldık ve Çınar Kaymakamlığı’na verdik.” dedi.
Ortaşar muhtarlığının kararına rağmen bu kez Diyarbakır Vali Yardımcısı Erhan Akkoyunlu başkanlığında valilikte bir toplantı yapıldığını anlatan Muhtar Temiz, kendilerine sınırların belirleneceğini, bir kez daha kararlarının sorulduğunu aktardı. Temiz, “Biz ayrılmak istemiyoruz diye beyanda bulunduk” diye konuştu. Ortaşar Muhtarı Ali Temiz, “Bizim irademize rağmen mahallemiz yeniden köy yapıldı. Bu karar hukuka uygun değildir, dava açacağız” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de kararın iptali için yargısal süreci işleteceklerini belirterek, “Hukuka ve siyaset ahlakına aykırı olan bu işlemi kabul etmek mümkün değil” diye konuştu. (Diyarbakır/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Hemşireler çözüm istiyor

SONRAKİ HABER

Çocuklar ‘umutla geleceğe’ yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...