13 Mayıs 2007 00:00

Miroğlu’nun kitabı tanıtıldı

Yazar Orhan Miroğlu’nun Evrensel Basım Yayın’dan çıkan “Her Şey Bitti Ana’ya Söyleyin” adlı kitabının tanıtımı Dİyarbakır’da yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi terasında yapılan tanıtım etkinliğine çok sayıda davetli katıldı

Paylaş

Yazar Orhan Miroğlu’nun Evrensel Basım Yayın’dan çıkan “Her Şey Bitti Ana’ya Söyleyin” adlı kitabının tanıtımı Dİyarbakır’da yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi terasında yapılan tanıtım etkinliğine çok sayıda davetli katıldı.
Tanıtım kokteyline, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Yazar Tarık Ziya Ekinci, DTP Genel Başkan Yardımcısı Naci Kutlay, DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu, EMEK Partisi Diyarbakır İl Başkanı İlhan İlbay, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Edip Polat, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ve Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin’in yanı sıra Yazar Suzan Samancı, Osman Özçelik, Hicri İzgören, Şeymus Diken ve Lal Laleş gibi çok sayıda Kürt yazar ve aydın katıldı.
Kitabın tanıtımına ilişkin yapılan söyleşiye ise Orhan Miroğlu, Sennur Sezer, Fethiye Çetin, Evrim Alataş ve Barış Anneleri İnisiyatifi’nden Sakine Ana katıldı. Evrim Alataş, Miroğlu’nun önemli bir sözlü tarih çalışması yaptığını ifade ederek, aidiyetlerini unutmakla karşı karşıya olduklarını ifade etti.
Yüzleşme ihtiyacı
Orhan Miroğlu, bu kitapta acı çeken, yas tutan 30 kadının belleğine yolculuk ettiğini ifade etti. Geçmişle yüzleşmeye ihtiyacından yola çıkarak, Barış Analarıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde görüşmeler yaptığını belirten Miroğlu, bir savaşı anlatmanın en iyi yolunun hikayeleştirmelere başvurmak olduğunu dile getirdi. Kitapta yaşamını anlatan Kürt kadınlarından biri olan Sakine Ana ise, “Ben hayatımın buraya kadar geleceğini ummazdım” sözleriyle konuşmasına başladı. Bir zamanlar cezaevi kapılarında süründüğünü belirten Sakine Ana, Kürt sorununun çözümü için mücadele eden üç çocuğunun birbirini kesen yaşam öykülerini anlatması duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Sakine Ana, “Biz koca dayağı altında çocuklarımızı büyüttük. Onları okuttuk. Çocuklarımız Kürtlüğün de Türklüğün de ayrı olmadığını anladılar. Bir halkın diğer halka eşit olduğunu anladılar. Parti kurmak istediler onun için. Ama bu onların sonu oldu. Ölüm bize geldi” sözleriyle dile getirdi.
Türk ve Kürt kadını
Şair Sennur Sezer de, Evrensel Basım Yayın’ın Kürt kültür ve edebiyat alanında çıkan kitaplarına değinerek bunun önemine vurgu yaptı. Sezer, Kürt kadınının hem egemen kültür tarafından ezildiğini hem de kendi erkeği tarafından ezildiğini dile getirerek “Kürt kadını da Türk kadını da kendi kocasının egemen yazgısını değiştirdiğinde bunlar değişebilir. Sezer, "Bir oğlu hayin bir oğlu kahraman ilan edilen Kürt çocukları ve annelerinin buluşmalarına tanıklık edip çocuklarımızın yaşayacağı günler umud ediyoruz" dedi. Fethiye Çetin ise, kitaptan bölümler okuyarak, yükselen milliyetçilik ve önyargılara işaret etti. Çetin, “Miroğlu’nun bu kitabının içimizdeki buz dağlarını kırmasını diliyorum” dedi. Daha sonra hazırlanan kokteyl ile devam eden programda, Orhan Miroğlu, kitaplarını da imzaladı. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Polis köpeği 4 yaşındaki çocuğu ağır yaraladı

SONRAKİ HABER

Hemşireler çözüm istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...