13 Mayıs 2007 00:00

Hemşireler Haftası buruk kutlanıyor

SES Merkez Yönetim Kurulu, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası’nda hemşirelerin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik isteklerin görmezden gelindiğini, mesleğin kutsanarak haftanın geçiştirildiğini bildirdi.

Paylaş

SES Merkez Yönetim Kurulu, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası’nda hemşirelerin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik isteklerin görmezden gelindiğini, mesleğin kutsanarak haftanın geçiştirildiğini bildirdi. SES Merkez Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, hemşirelerin fazla çalışma süreleri, ücret yetersizliği gibi sorunlarla boğuşmasına, bir de işyerinde maruz kaldıkları şiddetin eklendiği kaydedildi. Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 2000-2004 yılları arasında yatan hasta, ameliyat, laboratuvar ve radyolojik inceleme sayısının yüzde 37.8 arttığı belirtilerek, buna karşılık sağlık personeli sayısının artışının yüzde 10 olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre, personel yetersizliğinden dolayı, hemşirelerin bir ay içinde 96-104 saate kadar fazla mesai yaptığı kaydedildi. ILO’nun (Uluslararası Çalışma Örgütü) standartlarına göre haftalık çalışma süresinin 35 saati aşmaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, bu çalışma koşullarının hemşireleri mesleğine karşı olumsuz yargılara varmasına neden olduğu ifade edildi.
Tüm bu olumsuz koşullara karşı hemşirelerin haklarını arayarak SES’in başlattığı “Hemşirelik Yasamı İstiyorum” kampanyasının, hemşirelikte belirsiz çalışma koşullarının bir nebze de olsa önüne geçtiği belirtilerek, “ancak hemşirelerin yaşadığı sıkıntılar, kaliteli ve insanca bir sağlık hizmetinin verilmesini imkansız kılmaktadır” dendi.
Türk Sağlık-Sen: Hemşirelere kadro açılmalıdır
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hemşirelerin şiddete maruz kalmasına ve görev dışı alanlarda çalıştırılmasına tepki gösterdi. Kahveci, Hemşireler Haftası nedeniyle dün yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizde 1 hemşireye 1147 hastanın düştüğünü kaydetti. Kahveci açıklamasında, Türk Sağlık-Sen’in raporuna göre Sağlık Bakanlığı’nın hemşirelere 2006 yılında kadro dahi açmadığını, hemşirelerin sözleşmeli olarak çalıştırıldıklarını bildirdi. Çalışma koşullarının hemşireleri mutsuz yaptığını ve emekli olmaya yönlendirdiğini aktaran Kahveci, sağlık sektöründe en çok şiddete maruz kalan kesimin hemşireler olduğunu vurguladı. Sağlık personeli içinde görevi dışında işlerde çalıştırılan kesimin başında hemşirelerin geldiğine dikkat çeken Kahveci, Avrupalı hemşirelerin Türkiyeli hemşirelerden 6 kat fazla maaş aldığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TGS’den örgütlenme çağrısı

SONRAKİ HABER

Polis köpeği 4 yaşındaki çocuğu ağır yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...