13 Mayıs 2007 00:00

DTP’yi havuzda boğma hamlesi

Hürriyet gazetesinin, Kayapınar Belediyesi Ayşe Nur Zarakolu Parkı’nda yapılan bir havuzun Kürdistan haritasından esinlenerek yapılmış olduğunu iddia ederek, “Kürdistan Havuzu” olarak lanse etmesi ardından, Belediye Başkanı Zülküf Karatekin hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Paylaş

Hürriyet gazetesinin, Kayapınar Belediyesi Ayşe Nur Zarakolu Parkı’nda yapılan bir havuzun Kürdistan haritasından esinlenerek yapılmış olduğunu iddia ederek, “Kürdistan Havuzu” olarak lanse etmesi ardından, Belediye Başkanı Zülküf Karatekin hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Hazırlanan iddianamede DTP’nin de kapatılması istendi. Savcılık DTP’nin kapatılması talebini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Bir önceki seçimler öncesinde de DEHAP’ın kapatılması için dava açılmıştı.
Urfa’da 40 ayrı dava
Öte yandan Suruç Cumhuriyet Savcılığı, DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Binici hakkında 3 ayrı soruşturma açtı. Şanlıurfa’da DTP’li yöneticilere bir yılda toplam 40 dava açılmış oldu. DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Binici hakkında 2 Aralık 2006 tarihinde Suruç’ta yaptığı basın açıklaması, 4 Nisan’da “Amara Yürüyüşü” nedeniyle yaptığı basın açıklaması ve 22 Nisan’da HPG’li Jêhat Binici’nin cenaze törenine katıldığı gerekçesi ile 3 ayrı soruşturma açıldı. Suruç Cumhuriyet Savcılığı, ‘örgüt propagandası’, ‘suç ve suçluyu övme’ ve ‘2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği iddiası ile açtığı soruşturma kapsamında Binici ifade verdi. Binici ifadesinde, açıklamalarının arkasında olduğunu, katıldığı eylemlere barış ve demokrasinin geliştirilmesi için katıldığını söyledi.
DTP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Binici hakkında son 1 yıl içinde 16 dava açıldı. İl Başkan Yardımcısı Mustafa Demir hakkında 14 dava, DTP Şanlıurfa Merkez İlçe Başkanı Sinan Sürmeli hakkında 3 dava, İl Yöneticisi Sihan Aydın hakkında 3 dava ve Yüksel Çıbık hakkında ise 4 dava açıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da, DTP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Musa Farisoğulları hakkında ‘Sayın Öcalan’ dediği gerekçesiyle ‘suçu ve suçluyu övmek’ suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. İddianamede, Farisoğulları’nın gazetecilere verdiği demeçlerde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın zehirlendiği iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunduğu ifade edildi. Başsavcılık bu nedenle Farisoğulları’nın TCK’nin 215. ve 53. maddeleri uyarınca ‘suçu ve suçluyu övmekten’ 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Farisoğulları’nın yargılanması 17 Eylül tarihinde Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek.
Yüksekova’da 17 kişi
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ise Batman olaylarının protesto edildiği basın açıklamasına katılan 17 kişi hakkında dava açıldı.
DEHAP Yüksekova İlçe Yönetimi tarafından, 31 Ağustos 2005 tarihinde düzenlenen ve Oslo Oteli önünde yapılan basın açıklamasında “Batman’da yaşanan olaylar, polisin ve askerin tavrı”na ilişkin yapılan eyleme katılan 17 kişi hakkında, 2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle dava açıldı. (HABER MERKEZİ)
Keskin: Demokratikleşme talebi yükseltilmeli

DTP’nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili görüşlerine bavrurduğumuz İnsan Hakları savunucusu Avukat Eren Keskin, bunun, resmi ideolojiyi iyi tanıyan birisi olarak kendisini şaşırtmadığını söyledi.
Türkiye’de demokratikleşme ve sivilleşmenin önündeki en büyük engelin, çözümsüzlük üreten devlet politikası olduğunu belirten Keskin, “Kendilerini sivil hareket olarak nitelendiren siyasi partiler ve medya da aynı tavrı göstermektedir. Yasama yürütme ve yargı süresince baskı her yönüyle işlemektedir. Salt seçimde dava açılması resmi ideolojiyi iyi tanıyan biri olarak beni hiç şaşırtmadı” dedi.
Keskin, demokratikleşme ve sivilleşmenin gerçekleşmesi için Türkiye’de bir iç talebin yükselmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Selim Sadak’a ‘Sayın Öcalan’ cezası
Şırnak Sulh Ceza Mahkemesi, DTP MYK Üyesi Selim Sadak’ı ‘Sayın Öcalan’ dediği için 6 ay hapis cezasına mahkum etti.
İdil Sulh Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz gün görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan Sadak katılmazken avukatı Veysel Vesek hazır bulundu. Av. Vesek, Sadak’ın konuşmalarının bütün olarak değerlendirildiğinde suçu ve suçluyu övme gibi bir kastının bulunmadığı, bu nedenle de beraatine karar verilmesini istedi. Mahkeme, Sadak’ı yaptığı konuşmadan kaynaklı TCK 215. maddesi uyarınca ‘suçu ve suçluyu övmekten’ 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme Sadak’ın hapis cezasını 4 bin 500 YTL adli para cezasına çarptırarak mahkemeyi sonuçlandırdı. DEP eski milletvekili ve DTP MYK Üyesi Sadak, 12 Şubat’ta Roj TV’ye katılmış ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın siyasal yaşama katılması önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etmişti.
Öcalan’a “Sayın” diye hitap eden Sadak, hakkında TCK’nin 215. maddesi uyarınca “suçu ve suçluyu övmekten” 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle İdil Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. (Şırnak/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘İstersek, seçimleri hepten iptal ettiririz’

SONRAKİ HABER

Akteks’te grev kararı asıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...