14 Mayıs 2007 00:00

Günün sıkıntısı dişlerden çıkıyor

Diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığınızdan en çok yatağınızı paylaştığınız kişi şikayet etse de tek sorun çıkan ses değil. Bu alışkanlık, dişlerde, yüz ve çenede sebepsiz ağrılara yol açabilir.

Paylaş

Diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığınızdan en çok yatağınızı paylaştığınız kişi şikayet etse de tek sorun çıkan ses değil. Bu alışkanlık, dişlerde, yüz ve çenede sebepsiz ağrılara yol açabilir. Bu ağrıların kronikleşmesi halinde de hastalarda depresyon ve ciddi iş gücü kayıplarının görülebileceği bildirildi. Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cansu Alpaslan’a göre diş sıkan her insana hasta muamelesi yapmak veya bunun bir bozukluk olduğunu söylemek de doğru değil. Prof. Alpaslan’a göre “Ne zaman ki dişlerde veya çevre dokularda birtakım problemler ortaya çıkar, o zaman dikkatli olmamız ve önlem almamız gerekir” dedi. Diş gıcırdatma ve sıkmanın (bruksizm) çoğunlukla gece, uyku sırasında, istemsiz olarak ortaya çıktığını kaydederek, 3-5 saniyelik olmasına karşı bu sırada ortaya çıkan kuvvetin hem dişlere hem de dokulara iletildiğini hatırlattı.
Neden gıcırdar?
Diş sıkma ve gıcırdatmanın diş yüzeyinde aşınmaya neden olduğunu söyleyen Alpaslan, aşınmaya bağlı olarak diş ağrısı, sıcak-soğuk hassasiyeti ve kırılmalar ortaya çıkabildiğini kaydetti. Diş gıcırdatma ve sıkmaya bağlı daha ağır bulgulara ise çene ekleminde rastlanması mümkün. Kronik ağrı durumu ortaya çıkarsa bunun tedavisi gerçekten çok güç. Bu tür bir ağrı hastayı depresyona sokabilir ve ciddi iş gücü kaybına yol açabilir. Gerek çene ekleminde gerekse yüzde en ufak bir ağrıda mutlaka bir çene cerrahisi uzmanına başvurulmalı. Baş ağrıları bile diş sıkma alışkanlığına bağlı olabiliyor. Prof. Alpaslan, diş sıkma ve gıcırdatmanın en önemli sebebinin stres olduğunu kaydederek, çene ve yüz ağrısıyla gelen hastaların büyük bölümünde, şikayetlerin stresli dönemlere rastlandığının tespit edildiğini belirtti. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

Bܒde robotlar yarışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...