14 Mayıs 2007 00:00

Göstermelik kurslar değil iş istiyorlar

10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinliklerle kutlanırken, onlar kendileri için göstermelik kurslar açılması yerine, kendilerine ulaşımda kolaylık sağlanmasını ve iş olanaklarının geliştirilmesini istiyorlar.

Paylaş

10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinliklerle kutlanırken, onlar kendileri için göstermelik kurslar açılması yerine, kendilerine ulaşımda kolaylık sağlanmasını ve iş olanaklarının geliştirilmesini istiyorlar. Onlar artık evlerine hapsolmak yerine sokağa çıkmak, tiyatroya, sinemaya ve alışverişe gitmek istiyorlar.
Türkiye Sakatlar Derneği Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Binnur Semiz, İlk önce ulaşımda ve eğitimde aksaklıklar yaşadıklarını ifade etti. İşsizlik problemleri ve dolayısıyla da sosyal faaliyetlerde problem yaşadıklarını belirten Semiz, bu problemlerin göstermelik dernekler ve okullar açarak, ya da kampanyalar düzenlenerek yok edilemeyeceğini söyledi.
Binnur Semiz, “Ben arabamla yolda rahatça gezemedikten, otobüse binemedikten ve sosyal faaliyetlere katılamadıktan sonra bana akülü araba verilmesi ne işe yarar” dedi. İlk önce işsizlik ve ulaşım problemlerinin çözülmesi gerektiğini, bu problemler çözüldüğü takdirde sosyal faaliyetlere katılımlarının sağlanacağını söyleyen Semiz, ‘Bu da muhakkak sağlık koşullarımızı etkileyecektir’ dedi.
Türkiye Sakatlar Derneği Kadıköy Şube üyesi Ayşe Öztürk, en önemli problemlerinin otobüsler olduğunu, bazı şoförlerin kendilerini otobüse almadığını belirtti. Diğer bir önemli konunun da kaldırımlar olduğunu söyleyen Öztürk, ‘kaldırımlar bize uygun olarak hazırlanmıyor ve bir yere gitmek istediğimizde bizlere her zaman araç verilmiyor’ dedi. Ancak tüm bu sorunlar karşısında yılmadan çaba göstermeleri gerektiğini söyleyen Semiz, artık siyasetçilerden hiçbir beklentilerinin kalmadığını vurguladı.
‘Hakaret edip, tartakladılar’
Engelli iki çocuğu olan Fatma Paksoy, çocuklarını hastaneye ve okula götürmekte çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Ulaşım probleminin çok önemli olduğunu vurgulayan Paksoy, otobüslerde “engellilere yer verin” yazısı olmadığını için çocuğunu çoğu zaman kucağında taşıdığını söyledi. Halk otobüslerinde engelli kartı olduğu halde ‘engelli kartının geçersiz olduğu söylenerek kendisine hakaret edildiğini” iddia etti. Paksoy, ‘Benim 2 çocuğum var ve ikisi de engelli, otobüse binince bana üç kişi bindin para ödemiyorsun diyorlar, benim engelli kartım var deyince de hakaret edip, beni ve çocuklarımı tartaklıyorlar’ dedi. Yeşil kartı olduğu halde 9 aydır engelli maaşı almaya çalıştığını ifade eden Paksoy, yetkililerin anne sağlam, neden çalışmıyor dediğini, ancak kendisi çalışırsa çocuklarına kimsenin bakamayacağını ifade etti.
Engelliler artık sorunlarına çözüm istiyorlar
Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, engelliler için iki otobüs tahsis ettiklerini, bu otobüslerin onları istedikleri yere götürdüğünü söyledi. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde işitme engelliler için bir okul açtıklarını vurgulayan Değirmenci, ‘engelli vatandaşlarımız için çalışmalarımız sürecek’ dedi.
Şişli Belediyesi Basın ve halkla ilişkiler asistanlarından Simge Kurban, Şişli Belediyesi’nin engellilerin daha iyi koşullarda yaşamaları için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu çalışmalar kapsamında 2006 yılında belediyenin Bedensel Engelliler Derneği ile birlikte Engelliler Koordinasyon Merkezi’ni açtığını söyleyen Kurban, bu merkezin Osmanbey Kültür Müdürlüğü binasında ilçedeki engellilere hizmet verdiğini dile getirdi. Bilgisayar, ebru kursu gibi çeşitli kurslar veren merkezde bir de engellilerden oluşan bir folklor grubu yer almaktadır. Engellilerin, toplum içinde kendileriyle barışık bir şekilde yaşamaları için çaba harcadıklarını söyleyen Kurban,‘Şişli Belediyesi’nin Engelliler Koordinasyon Merkezi, Feriköy’de engelliler için bir park kurulmasına yardım ettiğini ve park içinde yer alan oyun alanını engelli yurttaşların kullanabileceği şekilde tasarladığını’ söyledi. Bunun yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa düzenlenen kampanyalarla, engellilere tekerlekli sandalye yardımı yapıldığını belirten Kurban, son olarak “Her engelliye bir akülü iskemle” kampanyası dahilinde İbrahim Tatlıses konseri gerçekleştirdiklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

İstanbul şiire doyacak!

SONRAKİ HABER

Öğretmen adaylığı ve karmaşa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...