14 Mayıs 2007 00:00

İstanbul şiire doyacak!

II. Uluslararası Beyoğlu-İstanbul Şiir Festivali 14-21 Mayıs günleri arasında evrensel şiir ateşini Beyoğlu’nda bir daha yakacak. Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü (TTBE) ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan festivale 19 ülkeden dünya şiirinin önde gelen 28 şairi ve 32 Türk şairi katılacak.

Paylaş

II. Uluslararası Beyoğlu-İstanbul Şiir Festivali 14-21 Mayıs günleri arasında evrensel şiir ateşini Beyoğlu’nda bir daha yakacak. Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü (TTBE) ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan festivale 19 ülkeden dünya şiirinin önde gelen 28 şairi ve 32 Türk şairi katılacak. Festival, bir yandan Güney Kore, Filistin, Ürdün, Suriye, İran, Türkiye, Tunus ve Fas, bir yandan Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Bosna ile Almanya, İtalya, Fransa, İsveç, İngiltere ve oradan Peru ve El Salvador’a uzanan geniş bir diller ve ülkeler kuşağı çiziyor. Şiirseverler için katılacak şairler arasında geçtiğimiz yıldan itibaren Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen Filistinli Mahmud Derviş, “Şiirin Yeşil Atlısı” olarak da bilinen Perulu Antonio Cisneros, İtalyan Guiseppe Conte, İsveç’ten Lasse Soderberg isimleri tanıdık gelecek.
12 şiir okuması
Yoğunluklu olarak Beyoğlu olmak üzere, İstanbul’un tarihi mekanlarında, ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan festival etkinlikleri, toplam 12 şiir okumasının yanı sıra, konferans ve uluslararası kültürel toplantılarla zengin bir içerik sunarken, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusü’nde düzenlenecek seminerlerle akademik bir boyut da kazanacak. İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti olarak seçilmesini de göz önünde bulunduran festival komitesi, Avrupa ve dünyanın başka ülkelerinden önemli festivallerin yöneticilerini de davet etmiş bulunuyor. Bu davetlilerin katılımıyla “Yerel Yönetimler Ve Uluslararası Şiir Festivalleri’nin Geleceği” başlıklı bir toplantı düzenlenecek. 15 Mayıs 2007 Salı günü, saat 16:00’da Yapı Kredi Bankası Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilecek olan toplantının açış konuşmasını Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından yapılacak.
İstanbul imgesi
Bu yıl hem Türkiye-İtalya diplomatik ilişkilerinin hem de Beyoğlu Belediyesi’nin 150’nci yılı, yine Türkiye-Güney Kore diplomatik ilişkilerinin 50’nci yılı olması dolayısıyla, bu iki ülke ile kültürel ilişkilere katkıda bulunması amacıyla özel toplantılar düzenlenecek. Festival, uluslararası boyutunun yanı sıra, Türk şairleri için en geniş buluşma vesilesi oluyor. Değişik yaş kuşağı ve çeşitli eğilimlerden Türkiyeli şairler, ülkenin dört bir yanından gelerek bu festivalde Türkçenin güzelliklerini bir daha sergileyecekler. Festival Başkanı Şair Adnan Özer, katılan yabancı şairlerin “İstanbul imgesi”ni taşıyacaklarına olan inancını belirttikten sonra, festivalin bu yönüyle bir Türkçe şenliği olacağını da vurguluyor.
Festival Düzenleme Komitesi Başkanı Zeki Tombak bu yıl özgün projesiyle ayrı bir katkı sunacak; “İstanbul’un şairleri, İstanbul’un dilleri” başlığı altında İstanbul’da, özel olarak da Beyoğlu’ndaki dil ve kültür zenginliğini vurgulamak amacında. Buna göre kendi diliyle yazan Türk, Rum, Ermeni, Musevi İstanbullu şairler de katılımlarıyla festivalin İstanbul-Beyoğlu karakterini güçlendirecekler.
Uluslararası Beyoğlu-İstanbul Şiir Festivali geçen yıl koyduğu ödülü kurumlaştırma amacında; Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Sevda Ergin anısına “Genç Şair Başarı Ödülü”nün bu yıl ikincisi verilecek. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bu uygulama insanı öldürür

SONRAKİ HABER

Göstermelik kurslar değil iş istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...