14 Mayıs 2007 00:00

Kürt sorununa silahsız çözüm

Bölgedeki demokrasi platformları, ortak bir deklerasyon yayınlayarak bölgede son dönemlerde yaşanan çatışmalardan kaygı duyduklarını dile getirdiler. Deklerasyonda, Kürt sorununun çözümü için sılahsız yöntemlerin ortaya konulması gerektiği vurgulandı.

Paylaş

Bölgedeki demokrasi platformları, ortak bir deklerasyon yayınlayarak bölgede son dönemlerde yaşanan çatışmalardan kaygı duyduklarını dile getirdiler. Deklerasyonda, Kürt sorununun çözümü için sılahsız yöntemlerin ortaya konulması gerektiği vurgulandı.
Bölgede son günlerde artan operasyon ve çatışmalar, demokrasi güçlerini harekete geçirdi. Bölgedeki demokrasi platformları, 205 kurumun altına imza attığı bir deklerasyon yayınladı. Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nde deklerasyonu açıklayan Diyarbakır Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Edip Yaşar, ırkçı söylem ve eylemlerle ülkenin her geçen gün ayrıştırıldığını vurguladı.
‘Farklılıklara saygı duyulmalı’
Çatışmaların ve şiddetin toplumsal yaşamı ve geleceği karartmaya devam ettiğini belirten Yaşar şöyle devam etti: “Sivil siyaset ve demokrasinin askeri vesayet altında ezildiği, emekçiler başta olmak üzere yoksul halkın açlıkla terbiye edilmeye çalışıldığı bugünlerde bölgemiz genelinde silahlı çatışma ve askeri operasyonlarda yaşanan artış hepimizi kaygılandırmaktadır. Çağdaş demokrasilerle yönetilen ülkelerde herkesin sahip olduğu hak ve özgürlüklerin Türkiye toplumunu oluşturan herkesin ve her kesimin sahip olması gerektiğine inanmaktayız. Farklılıklar eşitlik temelinde barış ortamında yaşatılmalı ve toplumsal zenginlik mozaiği olarak saygı duyulmalıdır.”
‘İnkardan ortak vatan yaratılmaz’
Herkesin kendi gerçekliğiyle sosyal yaşama katılması gerektiğini vurgulayan Yaşar, bireysel ve toplumsal haklarını özgürce kullanabilmesi gerektiğini ifade etti. Yaşar, “Adil, eşitlikçi, demokratik ve özgürlükçü bir sistem Kürt sorunu dahil tüm temel sorunların çözüm gücüdür. Ret ve inkardan ortak bir vatan yaratılamaz ve ortak yaşam hukuku oluşturulamaz. Bu mantıktaki ısrar dün olduğu gibi bugün de büyük acıların yaşanmasına neden olmaktadır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Yüzde 10 barajı kaldırılmalıdır

Bölgede son dönemlerde yaşanan çatışmaların her geçen gün boyutlanarak devam etmesinin Türkiye’yi açık bir felakete sürükleyeceği dile getiren Diyarbakır Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Tüm-Bel Sen Diyarbakır Şube Başkanı Edip Yaşar taleplerini şöyle sıraladı:
  • Uzun yıllardan bu yana bölgemizde devam eden çatışma ortamını sona erdirecek somut adımlar atılmalı, demokratik bir tartışma ve diyalog sürecinin yaratılması için sosyal-siyasal ve yasal koşullar belli bir takvime bağlı olarak gerçekleştirilmeli. Demokrasi güçleri, kitle örgütleri ve insan hakları kuruluşları sürece dahil edilmeli, destek ve dayanışmaları öngörülmeli.
  • Hükümet ”Öcalan’ın zehirlendiği” konusunu araştıracak bağımsız bir heyetin adaya gitmesine izin vermeli. Oluşan kaygı ve gerginliğin son bulması için doğrudan sorumluluk almalıdır.
  • Toplumsal muhalefeti oluşturan kesim ve bireylere karşı sistematik hale getirilen dava açma, baskı kurma ve cezalandırma yöntemlerinden vazgeçilmelidir.
  • Bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlayacak master projeler uygulanmaya konulmalı, GAP tamamlanmalı, bölgenin önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığa özel önem verilmeli.
  • Türkiye toplumunu oluşturan tüm kesimlerin hakkaniyete uygun olarak parlamentoda temsiline olanak sağlayacak yasal ve anayasal düzenleme yapılmalı, seçim öncesi yüzde 10’luk seçim barajı kaldırılmalıdır.
  • Kürt dili ve kültürünün kamusal alanda ve eğitim dili olarak kullanımı önündeki yasal engeller kaldırılmalıdır.
  • ÖNCEKİ HABER

    Dünya, ‘Mumia’ya Özgürlük’ için alanlarda

    SONRAKİ HABER

    Eczacılar önlükleriyle yürüdü

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...