14 Mayıs 2007 00:00

KONUM

Anneler Günü, siyaset erbabının süslü lafları ve piyasanın pahalı ‘hediyeleri’ arasına sıkıştırılarak kutlandı. Anneler Günü kutlanırken, başta Şırnak ve Dersim olmak üzere, bölgenin her tarafında onbinlerce askerin katılımıyla yapılan operasyonlar devam ediyordu.

Paylaş

Anneler Günü, siyaset erbabının süslü lafları ve piyasanın pahalı ‘hediyeleri’ arasına sıkıştırılarak kutlandı. Anneler Günü kutlanırken, başta Şırnak ve Dersim olmak üzere, bölgenin her tarafında onbinlerce askerin katılımıyla yapılan operasyonlar devam ediyordu. Onbinlerce Kürt ve Türk ana yaşanan çatışmalar nedeniyle Anneler Günü’nü kaygı içinde geçirdi. Ülkede yaşayan halkları, her milliyetten işçi ve emekçileri iki gerici kamp arasında seçim yapmaya zorlayanlar ise, annelerin kaygılarını anlamak, çatışmaları durdurmak bir tarafa, çatışma ve ölümler üzerinden şovenizmi kışkırtarak oylarını artırmanın hesabını yapıyorlar.
Anneler Günü’nün kutlandığı hafta Evrensel Basım Yayın, Orhan Miroğlu’nun “Her Şey Bitti Ana’ya Söyleyin” kitabını yayımladı. Büşra Ersanlı, 30 ‘Barış Annesi’nin anlatılarından oluşan kitabın, “şiddet ve çatışmanın acısını, var ettiği yavrusu veya eşi, kardeşi üzerinden yaşayan kadınların hikayesi” olduğunu söylüyor. Orhan Miroğlu da, girişinde kitabı bir “yüzleşme” kitabı olarak değerlendiriyor: “Oğullarını, kızlarını çatışmalarda kaybetmiş anaların bu anlatılarda dile gelen trajedileri, duydukları acı, bizim ülkemizde de siyasal iktidarın uyguladığı şiddetin ölçüsünü tanımak ve onunla yüzleşmek açısından çok öğretici ve gerekli. Bu yüzleşme olmaksızın, demokrasi ve barışa dair yeni bir tarihe sahip olmamız, bu ülkede kardeşlik ve eşitlik duygularına sahip çıkmamız ne yazık ki çok da mümkün görünmüyor.”
Kitap, annelerin anlatıları üzerinden 12 Eylül generallerinden AKP’ye kadar ülke yönetiminde söz sahibi olan güçlerin Kürt sorunu karşısındaki tutumlarını bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. Kitapta anlatıları yer alan 30 Barış Annesi’nden biri olan Sakine Arat, kitabın geçen cuma günü Diyarbakır’da yapılan tanıtım etkinliğinde, 1984’te, hapishanedeki oğlu Cemal açlık grevindeyken görüştüğü generallere çocuklarının sadece Kürtlerin varlığının kabul edilmesini istediklerini, bu yüzden bunca işkenceye maruz kaldıklarını anlattığında “Siz de Kürdüz demeyin, Türküz deyin, ne olacak?” yanıtını aldıklarını anlattı. Barış Annesi Döndü Ergin, Arat’ın anlattığı olaydan 20 yıl sonra AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat ile görüşmeye gittiklerinde yaşadıklarını ise kitapta şöyle anlatıyor: “Mir Dengir Fırat’a gittik. 2005 yılının barış yılı olmasını istediğimizi, bunun için geldiğimizi söyledik. Fırat da bize dedi ki, ‘Sizi kumandayla yönetiyorlar. Buraya geleceğinize Gabar’a gitseydiniz!” Darbeci generallerin ve AKP’nin Kürt sorununa yaklaşımı konusundaki uzaklıkları, bu iki olayda sarf edilen sözler arasındaki farklılık kadardır.
Kadınların bir yandan inançlarını özgürce yaşayabilecekleri bir düzen vaadi ile AKP’ye, öte yandan dinsel gericiliğe karşı laikliği savunma adına darbeci, ırkçı şoven güçlere yedeklenmeye çalışıldığı; bu gerici kamplaşmanın vitrini olarak kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. Oysa bu gerici kamplaşma kadınlara yıllardır evlat acısı, baskı, zulüm, açlık ve yoksulluktan başka bir şey getirmedi. Bütün anneler, kendi çıkarları için onları kamplaştırmak isteyen gerici güçler tarafından aynı kadere mahkum ediliyor. Miroğlu’nun kitabı, Türk annelerini Kürt annelerinin acılarıyla yüzleşmeye ve bütün anneleri ortak kaderlerini değiştirmek için birleşmeye çağırıyor.
“Allah bu acıyı hiçbir anaya çektirmesin; ne Kürt, Ne Türk, ne Arap, hiçbir anaya… Bu mücadele reddedilecek bir mücadele değil. Barış gelinceye kadar bu mücadeleyi sürdüreceğim, çünkü hiçbir ananın artık böyle bir acıyı yaşamasını istemiyorum.” Kitabın son anlatıcısı olan ve çatışmalarda kaybettiği oğlunun cenazesini bile alamayan Sultan Uğraş’ın bu sözleri aslında her şeyi özetliyor. Çünkü barış, bu coğrafyada annelere verilebilecek en güzel, en anlamlı hediye olmayı sürdürüyor.
Çetin Diyar
ÖNCEKİ HABER

Muhtıraya karşı yurttaş bildirisi

SONRAKİ HABER

Küreselleşme karşıtlarına ‘hapis’ tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...