14 Mayıs 2007 00:00

Irak Meclisi’nden utanç duvarına ret

Irak Meclisi, Bağdat’ta ABD güçlerinin Başbakan Nuri El Maliki’nin durdurulması kararına rağmen çalışmaları süren “utanç duvarları” inşa edilmesini reddeden bir tasarıyı kabul etti.

Paylaş

Irak Meclisi, Bağdat’ta ABD güçlerinin Başbakan Nuri El Maliki’nin durdurulması kararına rağmen çalışmaları süren “utanç duvarları” inşa edilmesini reddeden bir tasarıyı kabul etti. Tasarı, 275 üyeli parlamentoda 88’e karşı 138 oyla kabul edildi. Tasarının yasalaşması için Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile iki yardımcısı tarafından onaylanması gerekiyor.
Başta Adhemiye semtinde olmak üzere “güvenlik” bahanesiyle duvarlar inşa edilmesine, bunun bir çeşit mezhep ayrımcılığı olduğunu söyleyen Sünni din adamları ve kent sakinleri karşı çıkmıştı. Duvarın inşasına, Şii lider Mukteda Sadr’ın lideri olduğu Sadr Hareketi de muhalefet etmişti.
Amerikalı ve Iraklı yetkililerse geçen ay inşasına başlanan duvarı, bunun geçici bir tedbir olduğunu söyleyerek savunmuşlardı. Ancak halkın tepkisi üzerine Maliki geçen ay Adhemiye’deki duvarın inşasının durdurulması talimatı verdiğini söylemiş, fakat yardımcıları, inşaatın devam edeceğini ilan etmişlerdi.
Kayıp askerler aranıyor
Öte yandan ABD ile Irak askerleri, kaçırıldıklarından şüphelenilen üç Amerikalı asker için büyük bir operasyon başlattı. Binlerce ABD ile Iraklı askerlerin katıldığı operasyonlar, özellikle Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyi ile batısında yoğunlaştı. Söz konusu bölgeler Irak direnişinin güçlü olduğu bölgeler. Bu nedenle yeni çatışmaların çıkması işten bile değil.
Konuya ilişkin açıklama yapan ABD’li askeri sözcü Tuğgeneral William Caldwell, “Askerlerin durumu kesinlik kazanıncaya değin operasyonları sürdüreceğiz. Hataya yer yok” dedi. Söz konusu askerler, Mahmudiye semtinin batısında düzenlenen bir saldırı sonucu kaybolmuştu. Aynı saldırıda, 5 işgal askeri de hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)
IİDYK’de isim değişikliği

Irak’ın önde gelen Şii grubu; “Irak İslami Devrim Yüksek Konseyi” (IİDYK), dün yaptığı açıklamada ismini değiştirdiğini duyurdu. Bu kararı, “ülkenin gerçekleri göz önünde bulundurarak” aldığını belirten IİDYK, yeni adının ise “Irak İslami Yüksek Konseyi” (IİYK) olduğunu duyurdu. IİYK, hükümet içerisinde yer alan iki büyük Şii oluşumdan birisi.
Uzmanlar ise, IİYK’nin adındaki “devrim” vurgunun çıkarılmasını, İran ile bağların zayıflamasına bağlıyor. Buna göre, girişim İran ile araya mesafe koyma girişimi olarak yorumlanıyor. IİYK’nin lideri Abdul Aziz El Hekim ise açıklamasında, kararın, Saddam rejiminin devrilmesiyle ilintili olduğunu belirterek, “Devrim değişim demek. Rejimin değişti ve bu vurguya gerek kalmadı” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İran, ABD ile Irak’ı görüşecek

SONRAKİ HABER

Pakistan diken üstünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...