15 Mayıs 2007 00:00

Çatışmaları protesto için grev

Pakistan’da, 41 kişinin hayatına mal olan Karaçi’deki çatışmaları protesto amacıyla dün Karaçi’nin de aralarında olduğu birçok büyük kentte grev yapıldı.

Paylaş

Pakistan’da, 41 kişinin hayatına mal olan Karaçi’deki çatışmaları protesto amacıyla dün Karaçi’nin de aralarında olduğu birçok büyük kentte grev yapıldı. 41 kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalara sahne olan Karaçi’deki grev nedeniyle tüm dükkanların kapalı olduğu ve ulaşımın tamamen durduğu ifade edildi. Sindh yönetimi ise kentte adeta OHAL ilan etti.
Genel grev, Sindh vilayetindeki Karaçi’nin yanı sıra diğer kent ve kasabalarda ve ayrıca 3 vilayet başkenti olan Lahor, Peşaver ve Ketta’da da etkili oldu.
Bu arada İngiliz “The Independent” gazetesi, Karaçi’deki olaylar sırasında Pakistan hükümetinin, çatışmaları körükleyen paramiliter gruplara “gösteriye katılanlara ateş açma emri” verdiğini yazdı. Önceki gün genel greve çağrı yapmış olan Muttahida Meclis-e-Emel, PML-N, PTI, Pakistan Halkın Partisi, Milli Avami Partisi ile Avami Ulusal Partisi’nin de aralarında bulunduğu muhalefet partileri de, Karaçi’deki olaylardan dolayı Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşşeref ile generalin hükümetini sorumlu tutmuşlardı.
Hayat durdu
İngiliz Yayın Kuruluş BBC’nin haberine göre, Pakistan’daki grevler nedeniyle ülkenin birçok büyük kentinde hayat felce uğradı. Reuters’e açıklama yapan Karaçi Emniyet Müdürü Azhar Faruki, kentte grevin başladığı saatlerde herhangi bir şiddet olayının çıkmadığını belirterek, “Kentte hayat tamamen durdu. Dükkanlar kapalı, çok az trafik var ve insanlar tedirgin” diye konuştu.
Muhalefet partileri koalisyonu sözcüsü Amerul Azem ise, grevin Müşerref’e karşı “bir referandum olduğunu” belirterek, Müşerref’in en kısa zamanda görevi bırakması gerektiğinin altını çizdi. Karaçi’deki olaylar, Pakistan Devlet Başkanı General Müşerref’in görevden aldığı Yüksek Mahkeme Başyargıcı İftihar Çavdri’nin bu kente gelmesinin ardından patlak vermişti.
OHAL uygulamaları
Bu arada Sindh yönetimi ise kentte adeta olağanüstü hal ilan ederek, “beş kişiden fazlasının bir araya gelmesini” yasakladı ve tüm siyasi gruplardan güvenlik güçlerinin emirlerine saygı göstermelerini istedi. Karaçi’deki olaylar nedeniyle muhalefetin eleştirilerinden nasibini alan Sindh bölgesel hükümeti İçişleri Bakanı Albay Muhammed Muhtaram, “Karaçi’de toplum içinde beş kişiden fazlasının bir araya gelmesini yasakladık” diye konuştu.
Öte yandan Yüksek Mahkeme’nin zabıt katibi yardımcısı Seyid Hamid Raza’nın başkent İslamabad’daki evinde kurşunlanarak öldürülmesi de, “ülkedeki gerginliğin artabileceği” şeklinde yorumlandı.
İslamabad ‘vur’ emri verdi
Diğer yandan İngiltere’de yayımlan “The Independent” gazetesi, Karaçi’deki ölümlerin bizzat Pakistan hükümeti tarafından gerçekleştirildiğini yazdı. İngiliz gazetenin haberinde, İslamabad’ın Müşerref’e yakınlığıyla bilinen Muttahida Kaumi Hareketi (MQM) paramiliter gruplara “vur emri” verdiği ifade edildi. Çatışmaların ilk olarak MQM ile muhaliflere destek veren Paştun aşiretleri üyeleri arasında patlak verdiğini belirten İngiliz gazete haberinde, muhalefet partilerinin MQM’nin adamlarının çatışmalar sırasında ellerinde ağır silahlarla Karaçi’de terör estirdiklerini anlattıklarını ve güvenlik güçlerinin, bu gruplara hiçbir müdahalede bulunmadığını hatırlattı. (DIŞ HABERLER)
Müşerref üzerindeki baskı arttı

Pakistan, Karaçi merkezli grevlere sahne olurken, ABD’nin etkili gazetelerinden “The New York Times”, Karaçi’deki çatışmalarla doruğa çıkan olayların, Devlet Başkanı General Müşerref üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı. Uzmanların, ülkedeki şiddet ve hükümetin bu şiddeti durdurmak yerine körüklemeyi tercih etmesi nedeniyle Müşerref’in üzerindeki baskının artığı yorumunda bulunduklarını belirten NY Times, “Kentteki paramiliter grupların akıbeti, birçok kesimi rahatsız ediyor. İngilizce yayın yapan Pakistanlı gazete Dawn, Karaçi’deki olayları körükleyen paramiliter grupların, bir anda ortaya çıktıklarını ve belalı durumda yine aniden kaybolduklarını belirtiyor. Hükümet ise, bir açıklama yapmıyor” ifadelerini kullandı.
Uzmanların, Karaçi’deki olayların ardından ülkede mart ayından bu yana devam eden siyasi krizin daha da derinleştiği yorumları yaptıklarını belirten NY Times, “Lahor’un etkili gazetelerinden The Daily Times, bundan sonra neler olacağını sorguluyor. Gazete, ‘Sorun: Müşerref, şimdi ne yapacak?’ diye soruyor” şeklinde belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Royal’in partisinde kriz büyüyor

SONRAKİ HABER

Elvan ayın atleti seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...