15 Mayıs 2007 00:00

Ahmedinecad meydan okudu

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkesini tehdit eden ABD’nin olası saldırısında yanıtlarının “çok sert” olacağını belirtti. Resmi ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ABD birliklerinin, İran’a yönelik olarak Körfez’a gönderdiği savaş gemilerini de çekmesini istedi.

Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkesini tehdit eden ABD’nin olası saldırısında yanıtlarının “çok sert” olacağını belirtti. Resmi ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ABD birliklerinin, İran’a yönelik olarak Körfez’a gönderdiği savaş gemilerini de çekmesini istedi. Ahmedinecad, ABD ile sıkı ticari ilişkileri bulunan BAE’yi ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı olma sıfatını taşıyor.
İran Cumhurbaşkanı’nın bu ifadelerinden önce ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney cuma günü, Washington ve müttefiklerinin, Tahran’ın nükleer silah elde etmesine ve bölgeye hakim olmasına izin vermeyeceği yönünde açıklamalarda bulunmuş ve İran’ı yine tehdit etmişti.
Misilleme tehdidi
İran ajanslarının bildirdiğine göre Ahmedinecad, Abu Dabi’de düzenlediği basın toplantısında, muhtemel ABD saldırısına ilişkin sert açıklamalar yaptı.
Muhtemel ABD saldırısına nasıl tepki vereceklerinin sorulması üzerine Ahmedinecad, “Zorba güçler, İran halkının önünü kesemeyeceklerini anladılar.
Ancak artık askeri saldırı dönemi geride kaldı. Bütün düşmanlarımız bir araya gelse de bize zarar veremezler. İran kendini koruyacak güce sahip” diye konuştu.
“ABD’nin İran’a saldıracak güce ve cesarete sahip olmadığını” da ifade eden Ahmedinecad, “ABD’nin İran’a saldırısı söz konusu değil. Ama böyle bir girişimde bulunurlarsa İran’ın bu saldırıya cevabı çok sert olacak” dedi.
‘Körfez’den çekilin’
Ahmedinecad, BAE yetkilileriyle görüşmelerinde ise “Karşılıklı yardımla Basra Körfezi’ni barış ve dostluk körfezine döndürebiliriz” ifadelerini kullandı.
Ahmedinecad, “tüm yabancı birliklerin bölgeyi terk etmesini ve bölge ülkelerine güvenliği kendilerinin sağlamasına imkan tanınmasını istediklerini” de kaydetti.
İran’ın nükleer programı konusunda endişesini açıklayan Birleşik Arap Emirlikleri ile İran arasında, Körfez’deki üç stratejik ada yüzünden aralarında 30 yıldır süren anlaşmazlığa rağmen, diplomatik ilişki ve güçlü ticaret bağlantıları bulunuyor. Nükleer politikalarında ise bir değişiklik yapmayacaklarını vurgulayan Ahmedinecad, “Bu faaliyetleri sonuna kadar götüreceğiz” dedi. (DIŞ HABERLER)
Görüşmeyi ABD istedi

İran ile ABD arasında yeniden ortaya çıkan gergin üsluba rağmen ABD ve İran tarafları dün, Irak’ın güvenlik ve istikrarının sağlanması konusunda görüşmek için Bağdat’ta bir araya gelme konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.
Bu konuya ilişkin olarak ise İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Irak’taki güvenlik sorununun çözümü için görüşme talebinin karşı taraftan geldiğine dikkati çekti. Kendilerinin de bu çerçevede Irak halkı ve hükümetine destek için ABD yönetimiyle görüşmeyi kabul ettiklerini belirten Ahmedinecad, görüşmenin nerede ve ne zaman yapılacağının henüz kesinleşmediğini, ancak iki tarafın da müzakerelerin Irak hükümetinin de bulunacağı bir ortamda gerçekleşmesinden yana olduğunu kaydetti.
Bu arada Beyaz Saray, İran ile birkaç hafta içinde büyükelçiler düzeyinde Irak konusunda görüşme yapılacağını bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, görüşmede ABD’yi, Bağdat Büyükelçisi Chester Crocker’ın temsil edeceğini söyledi.
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de, bu gelişmeleri olumlu bir işaret olarak değerlendirdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Moskava’ya kritik ziyaret

SONRAKİ HABER

Filistin’de kardeş kavgası hortladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa