15 Mayıs 2007 00:00

Moskava’ya kritik ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkesi ile Kremlin arasındaki gerilimin dorukta olduğu bir dönemde iki gün sürecek Moskova ziyaretine dün başladı.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkesi ile Kremlin arasındaki gerilimin dorukta olduğu bir dönemde iki gün sürecek Moskova ziyaretine dün başladı.
Washington yönetiminin, Doğu Avrupa’ya füze savunma sistemi yerleştirme planları, Rusya’nın buna karşı çıkışı, Estonya’daki Anıt Krizi ile ABD’nin Talinn’e desteği ve Rusya’nın, Türkmenistan-Kazakistan aracılığıyla gerçekleştirdiği enerji hamlesinin gölgesinde yapılan ziyaret, ABD ile Rusya arasında daha birçok askeri, ekonomik ve ticari konunun görüşülmesi açısından kritik bir önem taşıyor.
Kosova meselesi
Rice’ın temasları sırasında Rusya lideri Vladimir Putin’le de görüşmesi beklenirken, son dönemde öne çıkan görüş ayrılıklarının başında ise Kosova’nın statüsü geliyor.
ABD ile AB, Kosova’nın nihai statüsü konusunda önceki gün BM Güvenlik Konseyi’ne bağımsızlık öngören bir tasarı sunmuştu. Ancak Rusya, Kosova’ya bağımsızlık statüsü tanınmasına karşı çıkıyor.
Rice’ın yardımcılarından Daniel Fried, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Rusya’yla aralarında dikkat çekici görüş ayrılıkları bulunduğunun” altını çizmişti.
Görüşmede, Putin’in son ulusa sesleniş konuşmasında, konvansiyonel silahların azaltılmasını öngören anlaşmaya ilişkin yükümlülüklerini askıya aldıklarını açıklamasının da gündeme gelmesi bekleniyor.
Kafede patlama: 10 ölü
Bu arada Rusya’da, önceki gece bir kafede meydana gelen patlamada, 10 kişinin öldüğü bildirildi.
Rus Interfax Haber Ajansı, Ural dağlarının güneyinde Orsk kasabasında bir kafede meydana gelen patlamadan sonra, 150 metrekarelik işyerinin tamamıyla yıkıldığını duyurdu. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Sözcüsü Viktor Beltsov, binadan 10 kişinin cesedini çıkardıklarını belirterek, patlama sırasında kafede kaç kişinin olduğunu bilmediklerini de söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Iraklılar utanç duvarını yıkmaya hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Ahmedinecad meydan okudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...