15 Mayıs 2007 00:00

Tarımda yoksullaşma ve kopuş

Son iki yılda 1 milyon 312 bin kişinin tarım sektöründen ayrıldığı, tarımsal üretimi sürdürenlerin ise zor günler geçirdiği Türkiye’de çiftçiler, ‘14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayamadı.

Paylaş

Son iki yılda 1 milyon 312 bin kişinin tarım sektöründen ayrıldığı, tarımsal üretimi sürdürenlerin ise zor günler geçirdiği Türkiye’de çiftçiler, ‘14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayamadı.
Çiftçilerin günlerini kutlayamamalarının nedenlerini tarıma ilişkin rakamlar açıkça ortaya koyuyor: 2002-2006 yılları arasında tarım ürünlerinin ana girdisi olan mazotun fiyatı yüzde 136 arttı. Devlet Su İşleri’nin köylüden aldığı sulama ücreti yüzde 133 oranında arttı. Köylünün tarlaya attığı gübrenin fiyatı yüzde 133 oranında arttı. Girdi fiyatları bu kadar artarken ürün fiyatları aynı oranlarda artmadı. Buğday fiyatı yüzde 63, arpa fiyatı yüzde 66, mısır fiyatı yüzde 41 oranında arttı. Çeltikte fiyat artışı yüzde 25 olarak gerçekleşti. Pancar fiyatı yüzde 20 oranında arttı. Tüm bunların sonucu olarak tarım kesiminde yoksulluk oranı oldukça yüksek ve geçim sıkıntısı yaygın.
Dünyanın dört bir yanından tarımsal ürün ithalatı arttı. İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, tarım ürünü ithal edilerek başka ülkelerin üreticilerinin desteklenmesinden vazgeçildiği zaman, Dünya Çiftçiler Günü’nün mutlulukla kutlanabileceğini belirtti.
Seçim çağrısı
Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, tarım sektöründeki dönüşümde istenilen değişimin sağlanamadığını belirterek, ‘’22 Temmuz tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimleri, çiftçinin sorunlarının TBMM’ye taşınması için önemli bir sınav niteliğini taşımakta’’ dedi.
Sezen, Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 42’lik bölümünün tarım kesiminde çalıştığını, bu kesimin yıllık milli gelirden aldığı payın ise Türkiye ortalamasının 1/3’ü düzeyinde olduğunu belirtti.
Beslenme ve sanayi bakımından ülkemizde 23 milyon insanın geçimini temin ettiği tarım sektöründe, aynı zamanda 10 milyon insanın da istihdamının sağlandığını ifade eden Sezen, ‘’Yapısal bir dönüşümün yaşandığı tarım kesiminde, tarımda artan nüfusun sanayi ve hizmet sektörlerinde istihdam edilmesindeki sıkıntılar giderilemediğinden, yapılan dönüşümde istenilen düzeyde başarı sağlanamamıştır’’ dedi.
Tarımda ithalata ziraatçi tepkisi
İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, yazılı açıklamasında yılda 400 bin ton pamuk ithalatı yapıldığına dikkati çekti. Köse, çiftçilerin mazot ve ilaç giderleri, ÖTV, KDV ve bunlara eklenen stopaj miktarları ile zor durumda olduğunu belirtti. Köse, üreticiler olarak Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlamak istediklerini, kalkınmanın ancak ülkenin öz kaynaklarıyla olacağını belirterek, öz kaynakların iç dinamiklerle canlandırıldığı takdirde ülkenin refah düzeyinin artacağını kaydetti. (EKONOMİ SERVİSİ)
Tarım hayvancılık çok geride...
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gerçekleştirilen atılımlar, başlatılan modernizasyon çalışmaları sonucu elde edilen ilerlemelere karşın, tarım ve hayvancılığın istenen düzeye yükseltilmediğinin, sektörün ve geçimini tarımdan sağlayan kitlelerin sorunlarının sürdüğünün bilindiğini belirterek, bu sorunların, iç göç, dışalımın artması, işsizlik gibi önemli sıkıntıları da birlikte getirdiğine işaret etti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sezer, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Sezer, mesajında şunları kaydetti: “Tarım sektörünün içinde bulunduğu sorunlar, ülkemizin üretim potansiyeli göz önüne alındığında, ne yazık ki üzüntüyle karşılanmaktadır. Tarım ve hayvancılığın günü kurtarmaya dönük değil, uzun, verimli ve gerçekçi yaklaşımlarla ele alınarak, üreten, ülke gereksinimlerini karşılayan, dışsatımda ağırlıklı yeri olan bir sektör durumuna getirilmesi, öncelikli hedef olarak algılanmalıdır. Bu bağlamda toprak, iklim ve su kaynakları yönünden sahip olduğumuz potansiyel iyi değerlendirilmeli, izlenecek doğru politikalarla bu potansiyel ülkemiz için bir fırsata dönüştürülebilmelidir.
ÖNCEKİ HABER

Çay üreticilerinin dayanışma gecesi

SONRAKİ HABER

Maoistler Nepal Meclis’ini sardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...