15 Mayıs 2007 00:00

Yurttaş girişimi halkın sorunlarına çözüm arıyor

Diyarbakır’da birçok mahallede faaliyet gösteren “Özgür Yurttaş Girişimleri”, artık dernekleşiyor. Bugüne kadar Seyrantepe, Hasırlı, 5 Nisan, Şeyh Şamil ve Kaynartepe mahallelerinde dernekleşen girişim, halkın örgütlenerek kendi sorunlarına çözüm bulmasını hedefliyor.

Paylaş

Diyarbakır’da birçok mahallede faaliyet gösteren “Özgür Yurttaş Girişimleri”, artık dernekleşiyor. Bugüne kadar Seyrantepe, Hasırlı, 5 Nisan, Şeyh Şamil ve Kaynartepe mahallelerinde dernekleşen girişim, halkın örgütlenerek kendi sorunlarına çözüm bulmasını hedefliyor.
Seyrantepe semtinde, Cumhuriyet, Gürdoğan ve Aziziye mahallelerinde 77 sokakta temsilcileri bulunan Eşit Özgür Yurttaş Dayanışma Derneği, 2005 yılında açılışını yaptı. Yaklaşık 1.5 yıl tüzüğünü onaylatamadığı için kongresini yapamayan dernek, bu yılın ocak ayında ilk kongresini gerçekleştirdi. Derneğin 77 sokakta bulunan temsilcileri aynı zamanda derneğin resmi üyeleri.
Seyrantepe Eşit ve Özgür Yurttaş Dayanışma Derneği, yoksul mahallelilerin sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor. Dernek yöneticilerinden Sıddık Ektiren ve Mehmet Kaya, 2 yıllık faaliyetleri sırasında en çok aile içi şiddet, işsizlik, valilik, il özel idare ve belediyeyle ilgili sıkıntılar nedeniyle kendilerine başvuru yapıldığını söylediler.
Gençlere eğitim
Çalışma yürüttükleri mahallelerin Diyarbakır’ın en yoksul kesimini oluşturduğunu anlatan Sıddık Ektiren, gençler arasında esrar, hap ve bali gibi uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığını ifade etti. Ektiren, sigara kullanım yaşının 8’e, uyuşturucu kullanım yaşının ise 12’ye kadar düştüğünü dile getirdi.
Mehmet Kaya, hırsızlık ve uyuşturucu pençesine düşen gençleri, gruplar halinde bir araya getirdiklerini belirterek, “Onları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ama karşılaştığımız tepki,‘bize iş bulun bizde hırsızlık yapmayalım’ oluyor. Bu mahallelerde gençlerin kendilerini ifade edeceği sosyal tesisler olursa bu tür olaylar azalır. Ama en önemli sorun işsizlik” diye konuştu.
Kadınlar da başvuruyor
Aile içi şiddete maruz kalan kadınların yardım talebiyle derneğe başvurduğunu ve bu sorunların birçoğunu çözdüklerini söyleyen Sıddık Ektiren, “Bunun yanı sıra kadınlara yönelik faaliyetlerimiz var. Kadınların erkek iradesinin baskısı altında. Feodal değerler hakim. Kadınlara da birer birey oldukları ve hakları bulunduğu konusunda eğitimler veriyoruz” dedi.
Eşit Özgür Yurttaş Dayanışma Derneği, mahallede belediyelerle işbirliği yaparak sünnet şölenleri, yılbaşı gecesi etkinliği, dengbejler divanı, mevlüt okutma, dernek binasının mahallelinin yas ve taziye yeri olarak kullanması gibi birçok etkinlik yapıyor.
Mahallede yeterli büyüklükte salonlar olmadığı için daha büyük etkinlikler yapamadıklarını söyleyen Mehmet Kaya, Seyrantepe’de yurttaşlık bilincini geliştirme, halkın kendi sorunlarını kendi gücüyle çözebileceği bir örgütlenme için faaliyet yürüttüklerini vurguladı. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Mehmet Aslanoğlu
ÖNCEKİ HABER

Hatice ne yapsın peki?

SONRAKİ HABER

Yağmur bölgeyi vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...