15 Mayıs 2007 00:00

Hani sağlık ocakları kapatılmayacaktı!

Aile Hekimliği uygulaması İzmir’de halktın yoğun tepkisiyle başladı. Hekim yerleştirmelerinin ardından İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıkladığı gibi uygulama dün aile hekimliği merkezlerinin faaliyete geçmesi ile başladı.

Paylaş

Aile Hekimliği uygulaması İzmir’de halktın yoğun tepkisiyle başladı. Hekim yerleştirmelerinin ardından İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıkladığı gibi uygulama dün aile hekimliği merkezlerinin faaliyete geçmesi ile başladı. Sağlık ocaklarının kapatılarak aile sağlığı merkezlerine dönüştürülmesine ilk tepki de Bornova’nın Altındağ semti Zafer Mahallesi halkından geldi.
Mahalleli sağlık ocağı biriminin önünde toplanarak alkış ve sloganlarla hükümeti ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nü protesto etti. Yaklaşık 11 yıldır Zafer Mahallesi’nde bulunan sağlık ocağı biriminde görev yapan SES İzmir Şube Yöneticisi Ergun Demir eylemde yaptığı açıklamada, Bakanlık ve Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin aylardır ‘Sağlık ocakları kapatılmayacak’ diyerek halkı kandırdıklarını belirtti. Sistemin başladığı ilk gün sağlık ocağının kapatıldığını ifade eden Demir, “Altındağ Zafer Mahallesi’nde oturan yaşlıların, çocukların, kronik hastalığı olanların, hamile kadınların her an ulaşabilecekleri evlerinin yanı başındaki sağlık ocağını kapatmak hangi vicdana sığar?” diye sordu. Toplum sağlığı yerine piyasa işleyişini ikame eden AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar yüzünden kolera, kuş gribi ve kırım Kongo kanamalı ateşi gibi salgın hastalıkların yaşandığını söyleyen Demir, halkın AKP’den sandıkta hesap soracağını söyledi.
Sözler tutulmadı
Eylemde Zafer Mahallesi halkı adına konuşan Mahalle Muhtarı Ayhan Çöplüoğlu ise sağlık ocaklarının kapatılmaması için 1 yıldır çabaladıklarını söyledi. İmza toplayarak sağlık müdürlüğüne verdiklerini söyleyen Çöplüoğlu yetkililerin kendilerine verdiği sözleri de tutmadığını belirtti. İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan’ın bizzat kendisi ile görüşerek sağlık ocağı biriminde incelemeler yapacağını ve günlük 100’ün üzerinde başvuru olması durumunda birimin kapatılmayacağı sözünü verdiğini söyleyen Çöplüoğlu, “Günlük 100 değil 150’den fazla başvuru var ama yine de sağlık ocağımızı kapattılar” diye konuştu. Çöplüoğlu mahalle halkı olarak sağlık ocağını geri istediklerini söyledi.
Eyleme katılan Zafer Mahallesi halkından 51 yaşındaki Hacer Sidar, mahallelerindeki sağlık ocağını geri istediklerini söyledi. Sağlık ocağının kapatılmaması için imza topladıklarını ancak sonuç alamadıklarını söyleyen Sidar, mahalle halkının sağlık ocağı birimini yoğun şekilde kullandığını belirterek yetkililere tepki gösterdi. 67 yaşındaki Mustafa Sağdık ise, sağlık ocaklarının kapatılmasını anlamadığını belirterek, “Hükümetin başka işi mi yok? Hastanelerle, sağlık ocaklarıyla uğraşacağına gitsin hortumcularla uğraşsın” sözleriyle hükümete tepki gösterdi.
70 yaşındaki Mustafa Paprıt da, sağlık ocağı birimi kapatıldığı için özel hastaneye gitmek zorunda kaldığını söyledi. Paprıt, “600 YTL emekli maaşı alıyorum. Bugün 120 YTL’sini özel doktora verdim. Ocağımız açık olsaydı buradan bakılacaktım. Hem burada çalışan doktorlarımızı tanıyoruz. Sorunlarımızı biliyorlar. Sağlık ocağımızı geri istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tünel inşaatı korkutuyor

SONRAKİ HABER

KESK engellilere eşitlik istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...