16 Mayıs 2007 00:00

AKM sağlam çıktı!

Meclis’te “depreme dayanıklı olmadığı” gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin sağlam olduğunu gösteren raporlar ortaya çıktı.

Paylaş

Meclis’te “depreme dayanıklı olmadığı” gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin sağlam olduğunu gösteren raporlar ortaya çıktı. Rapora ulaşan Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) Başkanı Orhan Kurtuldu, yıkım kararını durdurmak için yasal girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
AKP Hükümeti’nin AKM’yi yıkma çabalarına karşı sanatçıların direnişi sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, geçen hafta AKM’nin yıkılmasına ilişkin yasa TBMM’de Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülürken, Sakarya Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nin incelemelerine göre AKM binasının yıkılma riski taşıdığını iddia etmiş, “Bina, statik ve deprem açısından yüzde 40 risk taşıyor. Deprem Konseyi kararlarına göre bu durumdaki binaların yıkılması gerekiyor” demişti.
Yıkım kararına karşı eylemler düzenleyen sanatçı örgütlerinin katılımıyla oluşan Karanlığa Karşı Sanat Cephesi, AKM’nin depreme dayanıksız olduğu iddialarını yalanlayan raporlara ulaştı. Sanat Cephesi Temsilcisi ve TOMEB Başkanı Orhan Kurtuldu, İstanbul Valiliği Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne 17 Nisan 2007 tarihinde gönderdiği resmi yazıyı ve ekindeki teknik raporu açıkladı. Rapor şu başlığı taşıyor: “Atatürk Kültür Merkezi Beton Ölçümlerini (Tahripli-Tahripsiz Yöntemlerle) İçeren Teknik Rapor.” İnşaat mühendisleri Ömer Faruk Mökükçü, Özkan Dernek ve Özgür Uğraş’ın imzalarını taşıyan raporda, ayrıntılı okuma sonuçları yer alıyor. Raporun son cümleleri ise AKM’nin depreme dayanıksız olduğu ve “yıkılması gerektiği” iddiasını yalanlar nitelikte: “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’in ilgili hükümlerine giren ve mevcut şartnamelere göre tahkik edilerek gerekmesi halinde hazırlanacak güçlendirme projelerine göre, takviye edilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.”
Bu rapor üzerine Koruma Bölge Müdürlüğü’ne bir dilekçeyle başvuran Orhan Kurtuldu, “Bu rapor incelendiğinde İstanbul AKM’nin statik bir sorunu olmadığı anlaşılmaktadır” dedi. Kurtuldu, Karanlığa Karşı Sanat Cephesi olarak yıkım kararını durdurmak için mahkemeye başvuracaklarını da belirtti.
Karanlığa Karşı Sanat Cephesi, 27 Mart’tan bu yana AKM’nin ve Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yıkılmasına karşı düzenledikleri eylemlerle gündeme gelen sanatçı örgütleri tarafından oluşturulmuştu. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul İstanbul olalı bu kadar fotoğraf görmedi

SONRAKİ HABER

Sırbistan’dan Eurovision manzaraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...