16 Mayıs 2007 00:00

Almanya’da Telekom grevi yaygınlaşıyor

Almanya’da Telekom çalışanları geçen cuma günü greve başladı. Deutsche Telekom’daki grevin yaygınlaştırılacağını açıklamış olan Ver.di Sendikası, süresiz grevi daha da genişletti.

Paylaş

Almanya’da Telekom çalışanları geçen cuma günü greve başladı. Deutsche Telekom’daki grevin yaygınlaştırılacağını açıklamış olan Ver.di Sendikası, süresiz grevi daha da genişletti. Tekel yönetiminin 50 bin Telekom emekçisini taşeron şirkete devretme planlarını geri aldırmak için başlayan mücadele kısa sürede gerginleşti.
Ver.di önceki açıklamasında, işverenin, “esnek çalışma ve ücretlerde kesinti” planlarından vazgeçmemesi durumunda tek çarenin grevin yaygınlaştırılarak daha etkili hale getirilmesi olduğunu ifade etmişti.
“Satarız” tehdidi
Ver.di Sendikası’nı “bilinçsiz” ve “işyerleri için tehlikeli” bir grev sürdürmekle itham eden Telekom yönetimi, “Eğer rekabet gücümüzü koruyacak bir sözleşme imzalayamazsak, o zaman servis bölümünün tümden satılması gündeme gelir” tehdidini savurdu.
Tekelin, grevin etkilerini en aza indirmek için değişik yol ve yöntemlere başvuracağını söyleyen Telekom Şefi Rene Obermann, “Ama bütün etkileri ortadan kaldırmamız mümkün değil” dedi. Grevin sadece Telekom’u etkilemediğini bildiren Obermann, “Ver.di’nin grevi nerede sürdüreceğine ilişkin bilgimiz olmadığı için önlemleri ancak grev başladıktan sonra alabiliriz. Bu grev, halen bizim ağımızı kullanan rakip firmaları da etkileyecek” dedi.
Greve çıkacak işçilere iadeli taahhütlü mektup gönderen Telekom yönetimi, mektuplarda, grevci işçileri “olağanüstü durum uygulaması” yönetmeliğine dayanarak işe çağırdı. Böylece grevi boşa çıkarmaya ve işçileri yasal olarak çalışmaya zorlamak isteyen tekel yönetimi, buna uymayanlar hakkında dava açabilir. Ver.di’nin süresiz grev oylaması yapmasını ve süresiz grev çağrısı çıkarmasını eleştiren tekel yönetimi, sendikanın bu adımlarının da hukuksal dayanakları açısından araştırıldığını bildirdi.
Tekelin, hakları için mücadele eden emekçilere karşı karalama, tehdit ve şantajın yanı sıra farklı saldırıları da gündemde. Greve çağrılan ama greve çıkmayan işçilere 300 Avro rüşvet teklif eden tekel yönetimi, bunun “çok normal bir tutum olduğunu” ileri sürmekten de geri durmadı. Sendika adına bir açıklama yapan Susanne Becker, “Greve çıkan işçilerin kendilerini birkaç akçeye satmayacaklarından eminim” dedi.
Bu gelişmeler üzerine Ver.di ise “Telekom ahlaksız tekliflerle ve şantajlarla durumun çözümüne değil sadece ortamın daha fazla gerilmesine neden oluyor” dedi.
Telekom yeniden, ciddi anlamda sonuca varacak görüşmeler için teklif sunmadığı sürece grevin devam edeceği bildirilen açıklamada, “Ver.di aylarca grevi sürdürmeye hazır” denildi. Sendikanın verdiği bilgiye göre pazartesi günü toplam 14 bin Telekom emekçisi süresiz greve çıktı. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Komşu ‘fon skandalı’na karşı genel greve çıktı

SONRAKİ HABER

Rusya’ya yakın markaj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa